Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēlas okupētajā Palestīnas Rietumkrastā svētdien, 4. februārī, nojaukta beduīnu bērnu skolas daļa, liecina aģentūras AP fotogrāfa Mahmuda Ileana uzņemtie attēli.

Viņa fotogrāfijās saskatāms informatīvs plakāts, kas atklāj, ka nelielā skolas ēka celta par Eiropas Savienības fondu līdzekļiem projekta "Sociālais atbalsts palestīniešu atbalstam Rietumkrastā (tostarp Austrumjeruzalemē) pret piespiedu pārcelšanu". Līdzās norādīts, ka līdzekļus šim projektam atvēlējušas arī Zviedrijas, Īrijas, Francijas, Beļģijas, Spānijas, Itālijas, Luksemburgas un Īrijas valdības un nevalstiskās organizācijas.

Skolas ēkā mācījušies aptuveni 30 beduīnu bērni, kuri tajā izveidotajos divos klašu sastāvos apguvuši trešās un ceturtās klases mācību vielu, informē AP. Pārējās klases mācās atsevišķā ēkā netālu no šīs. Fotogrāfs ziņo, ka pēc ēkas nojaukšanas abas klases mācības kādu laiku līdz jaunas ēkas tapšanai vai atrašanai mācības apgūs netālu esošajā viesu mājā un frizētavā, kuru saimnieki atvēlējuši skolēniem telpas.

Izraēlas armija Abu Navaras ciemā par ES līdzekļiem uzbūvētās skolas nojaukšanu pamatojuši ar būvniecības atļauju neesamību, celtni dēvējot par nelegālu un bīstamu. Savukārt "Reuters" atzīmē, ka konkrētajā vietā skolas ēka kopš 2016. gada nojaukta jau piekto reizi. Ikreiz ar ārvalstu finansiālu palīdzību vietējie iedzīvotāji to atjauno.

Desmitiem tūkstošu beduīnu, kuri savulaik brīvi klejoja līdzi ganāmpulkiem, mūsdienās dzīvo pārsvarā Izraēlas dienvidos un Palestīnas Rietumkrastā. Kopš Izraēlas dibināšanas vairums no viņiem piespiedu kārtā ir pārvākušies uz konkrētām dzīvesvietām, tostarp speciāli dibinātām beduīnu pilsētām un ciemiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!