Foto: Europa.eu

"Daesh" vardarbību pārdzīvojušās Irākas jezīdu aktīvistes Nadia Murada un Lamija Adži Bašara par jezīdu minoritātes un "Daesh" seksuālās vardarbības upuru aizstāvēšanu otrdien saņēma Eiropas Parlamenta (EP) Saharova balvu par domas brīvību, portālu "Delfi" informēja EP.

"Vairāk nekā 3500 bērnu un sieviešu tiek turētas ''Daesh'' gūstā. Katru dienu viņi mirst tūkstošiem reižu," ceremonijā teica Bašara.

"''Daesh'' mani pārdeva četras reizes," EP deputātiem uzrunā teica Bašara, stāstot par savu smago pārbaudījumu, esot ''Daesh'' rokās, un to, kā bēgšanas laikā viņa tika smagi sakropļota, bet viņas bērnības draudzene un kāda cita meitene bēgot gāja bojā.

"Kopā ar savu draudzeni un deviņgadīgu meiteni", kuras, esot gūstā, arī tika izvarotas, "mēs pamanījāmies izbēgt, bet, pirms nokļuvām drošībā, mana draudzene Katrina nejauši uzkāpa uz mīnas, kas eksplodēja, un pēdējais, ko dzirdēju bija viņas nāves kliedzieni – ļaunākais, ko man jebkad nācies dzirdēt."

"Es ticu, ka varu būt upuru balss. Saharova balva man dod spēku, un tieši tāpēc esmu apņēmusies būt par balsi tiem, kuriem tā ir atņemta," viņa teica, uzsverot, ka "vairāk nekā 3500 bērnu un sieviešu tiek turētas ''Daesh'' gūstā. Katru dienu viņi mirst tūkstošiem reižu."

"''Daesh'' un ekstrēmisti 2014. gada 3. augustā ieradās, lai izdzēstu jezīdu pastāvēšanu. Viņi deva vienu iespēju: pāriet islāmā vai mirt. Nav šaubu, ka ''Daesh'' ir pastrādājis masu genocīdu. Šis genocīds nesastāvēja tikai no slepkavībām, bet arī no sieviešu sistemātiskas paverdzināšanas un bērnu atņemšanas," EP deputātiem teica Murada, atgādinot par dienu, kad viņa tika saņemta gūstā seksuālai izmantošanai, bet lielākā daļa viņas ģimenes – nogalināta. "Šodien mana sabiedrība ir sagrauta," viņa teica, aicinot uz starptautisku vainīgo kriminālvajāšanu.

"Pusmiljons jezīdu Irākā ir pēdējie šīs kopienas pārstāvji Tuvajos Austrumos," teica Murada, kopā ar Bašaru lūdzot, lai valstī tiktu izveidotas drošās zonas jezīdiem un citām minoritātēm. Kā alternatīvu viņa minēja iespēju, ka Eiropa varētu uzņemt un izvietot jezīdus savā zemē: "Mēs redzam Eiropu kā cilvēcības simbolu, un Eiropa šodien to patiešām apliecina. Tai jāpaliek par paraugu pasaulē un par paraugu tautu un kultūru līdzāspastāvēšanā."

"Viņas ir pārcietušas neaprakstāmas zvērības, izdzīvoja gūstā turēšanu, aizbēgušas un atrada patvērumu. Viņas pārvarēja bailes un sāpes, un visbeidzot atrada patvērumu pie mums šeit, Eiropā. Gan Nadia Murada, gan Lamija iestājās par tiem, kas palika gūstā. Viņas cīnās pret nesodāmību un par taisnīgumu," ceremonijas laikā teica EP prezidents Martins Šulcs.

Šulcs arī uzsvēra, ka Starptautiskajai krimināltiesai jāizmeklē "Daesh" noziegumi un atgādināja, ka Eiropai ir pienākums aizsargāt vajātos cilvēkus. "Mēs, demokrātiskās kopienas, kas dzīvo labklājīgā pasaules daļā, dažkārt atsakāmies sniegt šiem cilvēkiem aizsardzību. Tas ir kauns. Tas ir neizturami," teica Šulcs.

Martins Šulcs pateicās arī pārējiem šī gada Saharova balvas finālistiem Čanam Dundaram un Mustafam Džemiļevam par viņu klātbūtni apbalvošanas ceremonijā un atkārtoti aicināja Saūda Arābijas autoritātes nekavējoties atbrīvot iepriekšējā gada laureātu Raifu Badavi.

Pēc abu laureātu uzrunām EP prezidents iepazīstināja ar Lamijas jaunāko brāli, kurš pirmdien pēc 18 mēnešu prombūtnes nometnē varēja atgriezties pie māsas.

2014. gada 3. augustā "Daesh" nogalināja visus vīriešus Bašaras un Muradas dzimtajā Kočo ciemā Sindžarā, Irākā. Visas gados jaunās sievietes, tostarp Bašara, Murada un viņu māsas, tika nolaupītas un turētas verdzībā seksuālai izmantošanai.

Viņām izdevās izbēgt – Murada izbēga 2014. gada novembrī, bet Bašara – 2016. gada aprīlī.

23 gadus vecā Murada un 18 gadus vecā Bašara tagad dzīvo Vācijā un kļuvušas par aktīvām vēstnesēm, vēršot uzmanību uz smago reliģiskās minoritātes – jezīdu kopienas – stāvokli Irākā.

Jau kopš 1988. gada EP ik gadu piešķir Saharova balvu par vārda un domas brīvību indivīdiem un kolektīviem, kas ievērojami sekmējuši cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzību. Laureātam tiek piešķirta arī naudas balva 50 000 eiro apmērā. Pagājušajā gadā balva tika piešķirta Raifam Badavi. Saūda Arābijas blogeris, kurš ieslodzījuma dēļ nevarēja ierasties personīgi saņemt viņam piešķirto balvu, vēl joprojām atrodas ieslodzījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!