Foto: AFP/Scanpix

Piektdien, 14. jūlijā, Francijā svin nacionālos svētkus Bastīlijas ieņemšanas dienu, pieminot Lielās franču revolūcijas notikumus. Svētkos, kas iedibināti 1880. gadā, neiztrūkstošs elements ir militārā parāde Elizejas laukos, Parīzē.

Šogad Parādi klātienē pēc Francijas prezidenta Emanuela Makrona telefoniska ielūguma vēroja arī ASV prezidents Donalds Tramps un ASV pirmā lēdija Melānija Trampa. Līdzās franču bruņotajām vienībām šogad soļoja arī vismaz 100 ASV karavīri par godu simtgadei, kopš ASV iesaistīšanās Pirmajā pasaules karā.

Bastīlijas ieņemšanas diena tiek atzīmēta par godu 1789. gada 14. jūlija notikumiem. Šajā dienā bruņoti parīzieši ar vairāku simtu Franču gvardes karavīru atbalstu ieņēma seno Bastīlijas cietoksni, kurā bija ierīkots cietums.

Viņu mērķis bija iegūt tur esošos šaujampulvera krājumus, lai varētu izmantot iepriekš iegūtās musketes, kā arī atbrīvot politieslodzītos. Tas bija būtisks pavērsiens gandrīz desmit gadus ilgās revolūcijas pašā sākumposmā, kas ļāva apbruņot parastos iedzīvotājus, un tā panākt reālu pārmaiņu uzsākšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!