Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) robežapsardzības aģentūra "Frontex" trešdien paziņojusi par ātrās reaģēšanas vienības izveidošanu imigrācijas kontrolei uz bloka ārējām robežām.

Ātrās reaģēšanas vienībā ietilps 1500 robežsargi, tostarp eksperti, kas specializējušies personu identificēšanā, norādīts "Frontex" izplatītajā paziņojumā.

"Frontex" jaunās vienības izveidošanu raksturoja kā "nozīmīgu pavērsienu Eiropas robežas un krasta apsardzes aģentūras attīstībā".

"Šodien mēs esam ieguvuši spēcīgu instrumentu, kas ļaus "Frontex" palīdzēt dalībvalstīm un daudz ātrāk un efektīvāk kopā tikt galā ar ārkārtas situācijām uz ES ārējām robežām," paziņoja "Frontex" izpilddirektors Fabriss Legeri.

1500 robežsargus jaunajai vienībai sagādās ES dalībvalstis un Šengenas zonas valstis, kas neietilpst ES.

"Krīzes situācijās viņi tiks nekavējoties nodoti "Frontex" rīcībā, kas varēs tos izvietot piecu darbadienu laikā," norādīja aģentūra.

Šie robežsargi papildinās jau esošos 1200 "Frontex" darbiniekus, kas izvietoti uz ES ārējām robežām, lai palīdzētu ES dalībvalstīm reģistrēt un identificēt imigrantus.

Dalībvalstis arī vienojušās apgādāt vienību ar tehnisko aprīkojumu, tostarp transporta līdzekļiem un lidmašīnu.

Vācija pašreiz nodrošina vislielāko "Frontex" darbinieku skaitu – 225. Francija atvēlējusi 170 robežsargus, Spānija 111 un Polija – 100.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!