Foto: AP/Scanpix
Tuvāko divu nedēļu laikā Eiropā dominēs vēss un sniegots laiks, gaisa temperatūra daudzviet būs caurmērā piecus grādus zemāka par ilggadējo vidējo rādītāju, liecina "Global Forecast System" (GFS) prognoze.

Saskaņā ar to aukstākais laiks gaidāms Skandināvijā, kur kalnu apgabalos Norvēģijas un Zviedrijas dienvidu un centrālajā daļā vidējā gaisa temperatūra noslīdēs pat astoņus grādus zem normas. Somijā, no jūras attālākajos Baltijas valstu rajonos, Krievijas ziemeļos, Alpu reģionā, Vācijas dienvidu daļā un Čehijā vidējā gaisa temperatūra gaidāma līdz pieciem grādiem zem normas.

Savukārt Grieķijā, visā Melnās jūras reģionā un Krievijas dienvidu daļā gaisa temperatūra būs tuvu normai vai dažus grādus virs tās, liecina GFS prognoze. Arī Eiropas rietumus un dienvidus aukstums skars mazāk.

Lielu Eiropas daļu pārklās sniega sega, bet tur, kur jau ir sniegs, tas saglabāsies un daudzviet kļūs dziļāks. Liels sniegs nav gaidāms tikai Portugālē, Spānijā, Īrijā, Lielbritānijā, Francijā, Itālijā un Grieķijā, izņemot kalnu apgabalus šajās valstīs.

Vēss laiks Eiropas lielākajā daļā valda jau dažas dienas, tostarp Lielbritānijā gaisa temperatūra naktīs vietām pazeminājusies līdz -7 grādiem, Alpos - līdz -20 grādiem, dažviet Skandināvijā un Krievijas ziemeļos - līdz -30..-35 grādiem. Vietām pārspēti aukstuma rekordi, jo ziemas sākumā liels sals ir retums.

Kā ziņots, minimālā gaisa temperatūra Latvijā nākamajā nedēļā pārsvarā būs -2..-7 grādi, bet dažās naktīs, debesīm skaidrojoties, vietām iespējams lielāks sals. Dienas vidū gaiss caurmērā iesils līdz 0..-4 grādiem, piekrastē gaisa temperatūra reizēm pakāpsies nedaudz virs nulles.

GFS ir ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datormodelis, kas, ik pēc sešām stundām veicot aprēķinus, prognozē laikapstākļus visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!