Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas varas iestādes trešdien izvirzījušas apsūdzības pirātismā vides aizstāvju kustības "Greenpeace" aktīvistiem, kuri aizturēti par mēģinājumu uzrāpties kompānijas "Gazprom" naftas platformā Arktikā, vēsta aģentūra

Līdz trešdienas pēcpusdienai apsūdzības izvirzītas septiņiem no pavisam 30 aizturētajiem aktīvistiem, kas piedalījās protestā pret naftas ieguvi Arktikā. Pirātismā apsūdzēti Brazīlijas, Lielbritānijas, Somijas, Krievijas, Zviedrijas un Ukrainas pilsoņi.

Krievijas likumi par šīm apsūdzībām paredz līdz 15 gadiem ilgu ieslodzījumu un 500 000 rubļu (8000 latu) naudassodu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Krievijā arestētie "Greenpeace" aktīvisti nav pirāti, taču viņi ir pārkāpuši likumu.

Jau vēstīts, ka bruņoti krievu robežsargi 19. septembrī ieņēma vides aizstāvju kustības "Greenpeace" kuģi Arktikā, kur aktīvisti protestēja pret Krievijas enerģētikas giganta "Gazprom" aktivitātēm. 

Iepriekšējā dienā  aktīvisti centušies uzrāpties uz naftas ieguves platformas "Prirazlomnaja". Diviem aktīvistiem tas arī izdevies, bet viņus pēc tam arestēja krievu robežsargi.

Robežsargi, lai apturētu aktīvistus, raidījuši arī brīdinājuma šāvienus.

Aizturētie aktīvisti un "Greenpeace" kuģis "Arctic Sunrise" atrodas Murmanskā.

"Greenpeace" norāda, ka tās protests pret "bīstamo naftas ieguvi Arktikā" bija miermīlīgs un saskaņā ar "stingriem principiem". "Mūsu aktīvisti nedarīja neko tādu, lai būtu attaisnojama Krievijas varasiestāžu rīcība," teikts organizācijas paziņojumā.

Tikmēr Krievija norāda, ka aktīvisti mēģinājuši "triecienā" ieņemt platformu, radot šaubas par saviem nodomiem. Aktīvistu kuģis bijis pilns ar elektroniku, kuras "pielietojums nav skaidrs", komentēja Izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins.

Viņš piebilst, ka ir grūti noticēt, ka "tā saucamie" aktīvisti nav zinājuši, ka naftas ieguves platforma ir paaugstinātas bīstamības objekts, kur katra nesankcionētā rīcība var novest pie negadījuma, kas apdraudētu ne tikai cilvēkus uz klāja, bet arī ekoloģiju.

Uz kuģa atradušies aktīvisti no 18 valstīm, to skaitā Austrālijas, Lielbritānijas, Brazīlijas, Kanādas, Dānijas, Francijas, Jaunzēlandes, Krievijas un ASV.

"Gazprom" grasās 2014.gadā sākt naftas ieguvi no "Prirazlomnaja", norāda vides aizstāvju organizācija, brīdinot par naftas noplūdes draudiem dabas rezervātu teritorijā, kurā mīt polārlāči, valzirgi un retas putnu sugas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!