Grieķijas Lesbas sala, kas pēdējo mēnešu laikā kļuvusi par vienu no galvenajiem posmiem tūkstošiem bēgļu un migrantu ceļā uz Eiropas Savienību (ES), tagad saskaras ar jaunu problēmu – ir aptrūkusies vieta, kur apglabāt bīstamajā ceļā bojāgājušos, vēsta aģentūra AFP.

Šogad, šķērsojot Egejas jūru, lai no Turcijas nokļūtu Grieķijā, gājuši bojā jau 500 cilvēki – daudzi no tiem šaurajā, bet nedrošajā joslā starp Turciju un Lesbas salu, norāda aģentūra.

Oktobrī noslīkuši 80 cilvēki, daudzi no tiem bērni. Vēl piecu cilvēku ķermeņi, tostarp sievietes un divu bērnu, izcelti no ūdens trešdien, informēja Grieķijas krasta apsardze.

Foto: AFP/Scanpix

Tikmēr vietējās varasiestādes un baznīcas pārstāvji šonedēļ paziņoja, ka salas kapsēta ir pārpildīta, tāpēc nav citas iespējas, kā vien uzglabāt bojāgājušo ķermeņus refrižeratora konteinerā.

"Mēs ceram, ka varasiestādes spēs ātri atrast risinājumu," aģentūra citē vietējās migrantu atbalsta grupas aktīvistu Efi Latsudi.

Savukārt vietējais bīskaps brīdina, ka jaunas kapsētas izveide var izrādīties ilgs process. "Tas varētu prasīt divus līdz trīs gadus," par iespēju atbrīvot kapsētai piemērotu zemes gabalu pie salas slimnīcas "Mega Chanel" televīzijā komentēja garīdznieks Jakovs.

"Mums ir problēmas ar morgu un kapsētu, bet tās tiek risinātas," norāda Lesbas mērs Spiros Galinos, uzsverot, ka šo jautājumu pacels sarunās ar Grieķijas premjeru Aleksi Cipru, kurš ceturtdien apmeklē Lesbas salu.

Foto: AFP/Scanpix

Pats Ciprs trešdien paziņoja, ka viņam ir kauns būt daļai no Eiropas vadības, kas nav spējusi novērst gandrīz katru dienu notiekošo migrantu slīkšanu, informē AFP.

"Mums ir jāattur cilvēki no došanās šajos nāves ceļojumos," ar Eiropas Parlamenta prezidentu Martinu Šulcu kopīgā preses konferencē paziņoja Ciprs. "Eiropas civilizāciju apkaunojošajai cilvēku upurēšanai ir jābeidzas," uzsvēra Ciprs.

Tikmēr privāto ziedotāju sarūpētajā refrižeratora konteinerā pie slimnīcas pašlaik tiek uzglabāti vairāk nekā 50 ķermeņi, no vietējā likumsarga Todorisa Nusiosa uzzināja AFP.

"Ķermeņi te paliks līdz identificēšanas pabeigšanai," aģentūra citē izmeklētāju. Salas kapsēta ir kļuvusi par atdusas vietu 80 bojāgājušiem bēgļiem un migrantiem, kuri nav identificēti.

"Gadījumā, ja cilvēks tiek identificēts, mēs jautājam viņu ģimenēm, vai viņi vēlas, lai ķermenis tiktu apglabāts Grieķijā, vai izcelsmes zemē. Tā ir procedūra, kas var aizņemt daudz laika," viņš norāda.

Lesbas sala ir viens no posmiem masīvajā migrācijas vilnī, kas skāris Eiropu. Šogad, meklējot patvērumu, Vidusjūru ir šķērsojuši vairāk nekā 700 000 cilvēku.

Foto: AP/Scanpix

No 218 000 bēgļu un migrantu, kas oktobrī šķērsoja jūru, 210 000 izsēdās Grieķijā – pārsvarā Lesbas salā, atzīmē AFP.

Vēstīts, ka ES piedzīvo lielāko migrācijas krīzi kopš Otrā pasaules kara beigām.

Galvenokārt ieceļotāji ir sīrieši, kas bēg no kara savā valstī, bet tāpat Eiropā ierodas eritrejieši, afgāņi un citu valstu iedzīvotāji, kas bēg no vardarbības un nabadzības.

Lieli bēgļu pūļi ir ieradušies Grieķijā ar laivām no Turcijas, lai tālāk mērotu ceļu caur Maķedonijai, Serbijai un Ungārijai, un nonāktu Austrijā vai Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!