Foto: LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputātu delegācijas, kurā bija arī Latvijas pārstāve Tatjana Ždanoka un Igaunijas pārstāve Jana Toma, vizīte Sīrijā un tikšanas ar tās prezidentu Bašaru al Asadu nemaina Eiropas Savienības (ES) politiku pret Sīriju, paziņojusi Igaunijas Ārlietu ministrija.

"Lai gan ar Asadu tikās Eiropas Parlamenta deputāti, Janas Tomas un viņas kolēģu tikšanās ar Asadu nekādi nav saistīta ar Eiropas Savienības vienoto ārpolitiku un drošības politiku. Eiropas Parlamenta deputāti rīkojās neatkarīgi," otrdien teica Igaunijas Ārlietu ministrijas Politikas departamenta ģenerāldirektors Pauls Tēsalu.

"Vizīte rada iespaidu, ka tas bija neatbilstošs mēģinājums atspoguļot Asada režīmu likumīgā gaismā. Diplomātijas kursā tas neko nav mainījis. Sīrijas krīzes risināšanai ir izveidoti starptautiskie formāti un centieni to ietvaros turpinās," viņš sacīja.

EP ir noraidījis jebkādu saistību ar vizīti, kad nedēļas nogalē Sīrijā uzturējās delegācija, kurā bija Ždanoka no Zaļo/Eiropas Brīvo apvienības, Toma no Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupas, kā arī Havjers Kouso-Permujs no Spānijas, kas pārstāv Eiropas Apvienoto kreiso grupu.

"Tā nav oficiāla Eiropas Parlamenta vai kādas citas tā oficiālas institūcijas [rīkota] vizīte. Un izdevumus nesedz EP. Tādēļ šī vizīte ir pilnībā viņu pašu personīgā atbildība," pirmdien teica EP preses dienesta vadītāja vietniece Marjorija van den Bruke.

Vizītes galvenais mērķis bija iepazīsties ar humāno situāciju Sīrijā, paziņoja Kouso-Permujs.

Pirmajā vizītes dienā eiroparlamentārieši tikās ar Sīrijas parlamenta spīkeri Hadiju Abasu, kā arī ar grieķu pareizticīgo Antiohijas un visu Austrumu patriarhāta arhibīskapu patriarhu Jāni X. Tāpat EP deputāti apmeklēja bēgļu centru un slimnīcu, kur tiek ārstēti ekstremitātes zaudējušie cilvēki.

"Gan Sīrijas līderi, gan cilvēki ielās mēģināja mums skaidri pateikt vienu lietu: sankcijas nodara milzu kaitējumu vienkāršajiem Sīrijas iedzīvotājiem," teica Toma.

Vizītes otrajā dienā EP deputāti tikās ar Asadu. Pusotru stundu ilgās sarunas gaitā Asads uzsvēra, ka Sīrija ir iesaistījusies cīņā pret globālo terorismu un tās kaimiņvalstu un Eiropas drošība esot atkarīga no šīs cīņas.

Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA citēja Asada teikto, ka EP deputātu vizītei "varētu būt būtiska loma, lai izlabotu nepareizo to pārstāvēto valstu valdību politiku, kas izraisīja terorisma izplatīšanos un noveda pie Sīrijas iedzīvotāju dzīves apstākļu pasliktināšanās ekonomiskās blokādes, kuru tās noteikušas, liekot daudziem Sīrijas iedzīvotājiem pamest savu valsti un meklēt patvērumu citās zemēs".

ES sankcijas pret Sīriju noteica 2011. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!