Foto: AP/Scanpix

Tikai dažas dienas pēc Teherānas un lielvaru sarunām, kurās nav panākts progress Irānas pretrunīgi vērtētās kodolprogrammas jautājumā, Irānā ir atvērta jauna urāna pārstrādes rūpnīca, otrdien vēsta raidsabiedrība CNN.

Jaunā urāna pārstrādes rūpnīca, kā arī raktuves par godu "Nacionālajai kodoldienai" atklātas centrālajā Jezdas provincē, otrdien vēsta Irānas mediji.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai mierīgi civili mērķi.

Vairākas ārvalstis jau ilgāku laiku mēģina panākt vienošanos, lai Irāna atteiktos no kodolprogrammas un atļautu neatkatīgajiem novērotājiem iekļūt visos kodolobjektos, lai pārliecinātos, ka Irāna nemēģina radīt kodolieročus.

Tomēr nekāda vienošanās netika panākta arī pēdējās sarunās, kas sestdien noslēdzās Kazahstānā. "Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA jau vēstīja, ka Eiropas Savienības (ES) augstākā pārstāve ārlietās un drošības jautājumos Ketrina Eštone atzinusi, ka starp Teherānu un tā dēvēto grupu P5+1 - piecām ANO Drošības padomes pastāvīgajām loceklēm un Vāciju - joprojām valda lielas domstarpības.

Arī Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs atzinis, ka nekāds rezultāts nav panākts. "Diemžēl mēs nespējām panākt izrāvienu un joprojām stāvam uz sliekšņa," Rjabkova teikto citē Krievijas ziņu aģentūra "Interfax". Kā ziņo aģentūra AFP, pagaidām nav panākta vienošanās arī par nākamās sarunu kārtas datumu.

"Mēs piedāvājām mūsu rīcības plānu, bet citas puses nebija gatavas, un tās lūdza zināmu laiku, lai iepazītos ar ideju," aģentūrai "Reuters" savukārt norādījis Irānas delegācijas vadītājs Saīds Džalils.

Iepriekšējā sarunu kārtā, kas februārī notika Kazahstānā, lielvalstis pieprasīja, lai Irāna pārtrauktu ražot līdz 20% bagātinātu urānu un atteiktos arī no saražotā bagātinātā urāna uzglabāšanas. Teherānai arī tika pieprasīta Fordo urāna bagātināšanas rūpnīcas slēgšana.

Apmaiņā Irānai tika solīta pret to vērsto sankciju mīkstināšana.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt urāna bagātināšanas programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!