Foto: AFP/Scanpix

Irāna sestdien paziņoja, ka varētu apsvērt kopīgu darbu ar savu seno pretinieci ASV, ja Vašingtona uzņemsies vadošo lomu sunnītu kaujinieku padzīšanā no Irākas ziemeļiem, kur islāmistiem izdevies savā kontrolē sagrābt plašas teritorijas.

ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka tiek aplūkotas visas militāras iespējas, taču atkārtoti apliecinājis, ka Savienotās Valstis neplāno sūtīt karavīrus uz Irāku.

Savukārt Irānas prezidents Hasans Rohani, kurš kopš stāšanās valsts prezidenta amatā pagājušajā gadā izrādījis centienus salabt ar ASV, paziņojis, ka viņa valdība ir gatava apsvērt palīdzības piedāvāšanu cīņai ar islāmistiem.s

"Ja mēs redzēsim, ka Savienotās Valstis rīkojas pret teroristu grupām Irākā, tad par to var domāt," preses konferencē paziņoja Rohani.

Jau vēstīts, ka Irāku satricinājuši plaši nemiernieku uzbrukumi.

Sunnītu nemiernieki Irākas džihādistu grupējuma "Islāma valsts Irākā un Levantē" (ISIL) vadībā sagrābuši savā varā Mosulu un Tikrītu, kā arī pārņēmuši kontroli pār Nīnavas provinci un vairākiem apgabaliem Kirkūkas un Salāh ed Dīnas provincēs.

Irākas drošības spēkiem pagaidām nav izdevies apturēt nemierniekus.

Irākas premjerministrs Nuri al Maliki paziņojis, ka valdība apbruņos pilsoņus, kuri brīvprātīgi pieteiksies cīnīties pret nemierniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!