Foto: EPA/LETA

Irānas prezidents Mahmuds Ahmedinedžads atlaidis veselības ministri Varzehu Mahidu Dastjerdi, kas ir vienīgā sieviete valsts ministru kabinetā. Ministre bija ierosinājusi palielināt zāļu cenas laikā, kad samazinās nacionālās valūtas vērtība, atsaucoties uz Irānas televīziju, vēsta aģentūra AFP.

Saskaņā ar oficiālo informāciju Irānā ražo 97% valstī lietoto medikamentu, tomēr atsevišķas zāļu sastāvdaļas ir jāiepērk ārvalstīs. Rietumvalstu noteikto ekonomisko sankciju dēļ Irānas riala kurss pret ASV dolāru ir krities vairākas reizes, kā dēļ pieaugušas izejvielu iepirkuma cenas.

Ministre ierosināja problēmu risināt, paaugstinot noteiktu medikamentu cenas. Pret šo iniciatīvu iestājās prezidents, tāpēc starp politiķiem radās konflikts. Saskaņā ar mediju ziņām, par jauno veselības ministru ir nozīmēts Mohameds-Hasans Tarikats-Monfareds.

Aģentūra norāda, ka Irānas smagi slimo aprūpes dienesta pārstāvji iepriekš vērsās pie ANO ģenerālsekretāra Bana Kimūna, lūdzot palīdzību Rietumvalstu sankciju likvidēšanā. Saskaņā ar valdības datiem sankciju dēļ ir apdraudētas sešu miljonu pacientu dzīvības.

ASV ierosinātās sankcijas ir ieviesta valsts pretrunīgi vērtētās kodolprogrammas dēļ. ASV apsūdz Irānu, ka tā mēģina radīt kodolieročus, kamēr Irāna uzstāj, ka tikai vēlas radīt atomelektrostacijas valsts elektroenerģijas pieprasījuma apmierināšanai. Sankcijas, kuras bez ASV atbalsta arī Eiropas Savienība, nosaka arī Irānas naftas embargo.

Stingro ekonomisko sankciju dēļ Irānas ienākumi no naftas tirdzniecības šogad ir kritušies par 45%, izraisot dolāru un citas valūtas trukumu. Riala zemā vērtība kaitē Irānas ekonomikai. Valsts nav spējīga importēt pietiekamā daudzumā ārvalstu preces un izejmateriālus, par kuriem ir jāmaksā ar stabilu valūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!