Radikālo sunnītu grupējuma "Islāma valsts" (IS) kaujinieki Irākā sākuši šķūrēt nost senās asīriešu pilsētas Nimrūdas drupas, kas ir viens no spilgtākajiem Irākas arheoloģijas mantojumiem, vēsta raidsabiedrība BBC (video Nimrūda pirms postījumiem).

Amatpersonas informē, ka senvietas iznīcināšanai tiek izmantota smagā tehnika. IS "uzbruka vēsturiskajai Nimrūdas pilsētai un šķūrē to nost ar smago tehniku", paziņojusi Irākas Tūrisma ministrija.

Kaujinieki turpina "ignorēt pasaules gribu un cilvēku jūtas", norāda ministrija, aicinot ANO Drošības padomi spriest, kā pasargāt Irākas kultūras mantojumu.

Paziņojumā nav sniegtas ziņas, cik plaši postījumi objektam nodarīti. 

Nimrūda atrodas aptuveni 30 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Mosulas. Pilsēta Tigras upes krastā dibināta 13. gadsimtā pirms mūsu ēras, Vecajā Derībā tā zināma ar nosaukumu Kalaha.

IS uzskata, ka senas svētnīcas un statujas ir "viltus elki", kas neatbilst islāmam, tāpēc ir iznīcināmi.

Pagājušajā nedēļā internetā publicētā video redzams, kā Mosulas muzejā tiek postīti eksponāti – statujas un ciļņi.


"Islāma valsts" Irākas otro lielāko pilsētu Mosulu kontrolē kopš 2014. gada jūnija. Kopumā kaujinieku pārņemtajā Irākas daļā ir aptuveni 1800 no 12 000 valstī reģistrētajiem arheoloģiskajiem objektiem.

Video ar statuju izpostīšanu sekoja informācijai, ka kaujinieki nodedzinājuši Mosulas bibliotēku, kurā glabājās vairāk nekā 8000 senu manuskriptu.

"Islāma valsts" jau līdz šim iznīcinājusi dažādas svētvietas, kā arī musulmaņu mošejas, lai likvidētu visu, kas viņu acīs ir uzskatāms par ķecerību. Tāpat tiek uzskatīts, ka daudzas senlietas grupējums pārdevis melnajā tirgū, kas ļauj viņiem iegūt līdzekļus militāro operāciju veikšanai.

Vēstīts, ka radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, pērn straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!