Foto: stock.xchng

Bijušā republikāņu senatora Čaka Heigela, kuru ASV prezidents Baraks Obama izvirzījis aizsardzības ministra amatam, ārpolitikas redzējums rada bažas, otrdien paziņoja Izraēlas parlamenta spīkers Reuvens Rivlins.

""Lieliskās izolācijas" jēdziens, ko Heigels atbalsta kā ASV stratēģijas izmaiņas pasaulē, ietekmē arī Izraēlu," Rivlins teica. "Tāds redzējums Izraēlai dod iemeslu bažām, bet nav biedējošs," atzina Izraēlas parlamenta spīkers, piebilstot, ka ir "svarīgi, ka Izraēla zina, kā reaģēt" uz tādu pasaules redzējumu.

"Lieliskā izolācija" ir ārpolitikas stratēģija, ko raksturo iesaistes starptautiskajās lietās trūkums. Šis jēdziens pirmo reizi jēdziens tika izmantots 19.gadsimta beigās, lai raksturotu Britu impērijas politiku pret kontinentālo Eiropu.

Obama Heigelu pirmdien izvirzīja aizsardzības ministra amatam, bet viņa kandidatūra vēl jāapstiprina parlamenta augšpalātā Senātā. Ja Senāts viņu apstiprinās, 66 gadus vecais Heigels jaunajā Obamas administrācijā, kas sāks darbu janvārī, nomainīs aizsardzības ministra amatā Leonu Panetu.

Tāpat kritiķi Heigelu apsūdz par nepietiekami atbalstu Izraēlai, izraisot šīs valsts amatpersonu iebildumus pret viņa nominēšanu.

"Tās nav tikai Izraēlas bažas, un pat nav saistītas ar Heigela personīgajiem izteikumiem par Izraēlu. Heigela izvirzīšana ne tikai ietekmē Izraēlu, bet tā ietekmē arī pasaules stratēģisko spēku līdzsvaru," paskaidroja Rivlins.

"Nevar nošķirt ASV drošību no Tuvo Austrumu drošības un stabilitātes, un Irānas radītie draudi ir bīstami arī ASV," norādīja Izraēlas parlamenta spīkers.

"Viens cilvēks nenosaka politiku, un viņa izvirzīšana neapdraud stratēģiskās saites starp Izraēlu un ASV," uzsvēra Rivlins, paužot pārliecību, ka Izraēlas drošības institūcijas atradīs veidu, kā sastrādāties arī ar Heigelu.

Izraēlu atbalstošie kongresmeņi bija nosodījuši Heigelu par viņa agrākajiem izteikumiem, ka Kongresa locekļus iebiedējis "ebreju lobijs" un ka viņš "nav Izraēlas senators". Daži komentētāji pat bija apsūdzējuši viņu antisemītismā.

Viņš gan noliedza apsūdzības, sakot, ka plašsaziņas līdzekļos ir sagrozīts viņa teiktais. Viņš solīja "pilnīgu atbalstu" Izraēlai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!