Foto: AFP/Scanpix

Gadījumā, ja Katalonija iegūtu neatkarību, tā, iespējams, tiktu izslēgta no Eiropas Savienības (ES), atzinis Katalonijas reģionālās valdības vadītājs Artūrs Mass.

"Esmu domājis par to, ka sākotnēji - laikā starp referendumu un neatkarības pasludināšanu - mēs varētu palikt ārpus Eiropas," piektdien Itālijas laikrakstā "La Repubblica" publicētajā rakstā atklāj Mass.

Šī ir pirmā reize, kad Mass publiski atzinis iespējamību, ka Katalonijai neatkarības pasludināšanas gadījumā nāktos pamest ES. Iepriekš par šādu iespējamību brīdinājis arī Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs un Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs, norādot, ka Katalonija, kļuvusi neatkarīga, automātiski vairs neietilptu ES sastāvā.

"Tas gan būtu nelāgi, jo mēs vēlamies palikt ES," skaidro Mass. "Mums būtu jāatrod pārejas režīms, lai izvairītos no izslēgšanas no ES. Jebkurā gadījumā mēs lūgtu, lai mūs uzņem no jauna."

"Mēs vēlamies palikt eirozonā, ES, Šengenas zonā un NATO," uzsver Katalonijas premjerministrs.

Jau vēstīts, ka Katalonijas neatkarības referendums notiks 2014.gada novembrī.

Laikrakstam "La Repubblica" Mass arī norāda, ka Briseli nebūt neiepriecina Katalonijā gaidāmais referendums.

"Ir liels spiediens. Suverēnas valstis nevēlas problēmas, ja no tām iespējams izvairīties. Taču būs precedents Skotijā, kur balsojums notiks pirms mums," skaidro Katalonijas premjers.

"Mēs dzīvojam gluži kā naidīga namīpašnieka īrnieki," stāsta Mass. "Mēs vienkārši nepieņemam nosacījumus. Mūsu autonomija ir ļoti vāja."

Mass arī uzsver, ka Katalonija "vēsturiski nodokļos samaksājusi daudz vairāk, nekā mēs saņemam atpakaļ mūsu ļaužu vajadzībām".

"Tāpēc mums ir nopietns fiskālais deficīts un mums pērn nācās lūgt aizdevumu, kuru šobrīd atmaksājam, un mēs to pilnībā atmaksāsim," sola Mass.

Tikmēr Rahojs piektdien preses konferencē paziņoja, ka Katalonijas neatkarības pasludināšana nodarītu kaitējumu visai Spānijai. Turklāt Spānijas premjers arī atkārtoti pauda pārliecību, ka Katalonijas neatkarības referendums galu galā nenotiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!