Irākas valdības spēki piektdien ir atguvuši lielāko daļu Fallūdžas pilsētas, kurā kopš 2014. gada saimnieko džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieki, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Irākas spēki paziņoja, ka ir ieņēmuši Fallūdžas galveno valdības ēku kompleksu, kā arī dienvidu un austrumu rajonus. No gaisa atbalstu operācijā sniedza ASV vadītās koalīcijas lidmašīnas.

"Ienaidnieks grūst. Viņi ir zaudējuši kontroli pār saviem kaujiniekiem. Tagad viņi bēg," paziņoja ģenerālleitnants Abduls Amers al Šamari. Irākas valdības paziņojumā teikts, ka valsts karogs pacelts virs pilsētas domes ēkas, kuru ieņēmuši Pretterorisma spēku kaujinieki, policisti un karavīri.

"Mēs solījām atbrīvot Fallūdžu, un mēs to paņēmām. Mūsu drosmīgie spēki iegāja Fallūdžā un pārņēma kontroli pār pilsētas centru," TV uzrunā paziņoja Irākas premjers Haiders al Abadi. "Vēl ir dažas kabatas, kas jāattīra nākamajās stundās," papildināja premjers.

Tikmēr ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters norāda, ka "Daesh" joprojām kontrolē nozīmīgu pilsētas daļu. Irākas Speciālo uzdevumu vienības komandieris Haiders al Obedi aģentūrai AP atklāja, ka karavīri kontrolē 80 % pilsētas.

Fallūdža "Daesh" rokās ir ilgāk nekā jebkura cita Irākas vai Sīrijas pilsēta. Grupējums pilsētu pārņēma 2014. gada janvārī. Pēc tam plašā ofensīvā 2014. gada jūnijā "Daesh" ieņēma plašas Irākas teritorijas un draudīgi pietuvojās Bagdādei.

Irākas spēkiem ar starptautiskās koalīcijas gaisa atbalstu ir izdevies atgūt lielu daļu "Daesh" ieņemtās teritorijas. Decembrī irākieši atguva netālo Ramādī pilsētu.

Zaudējot Fallūdžu, par vienīgi nozīmīgo "Daesh" cietoksni Irākā paliktu otra valsts lielākā pilsēta Mosula.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!