Foto: AP/Scanpix

Ķīna ir kļuvusi par pasaulē piekto lielāko ieroču eksportētāju, kas ir tās augstākā pozīcija kopš Aukstā kara beigām, pirmdien paziņoja Zviedrijas novērotāji. Lielākā Ķīnas ieroču pircēja ir Pakistāna, vēsta aģentūra "Reuters".

Ķīnas ieroču eksporta apjomi no 2008. līdz 2012. gadam ir auguši par 162%, salīdzinot ar piecu gadu ilgu periodu pirms tam. Ķīnas daļa pasaules ieroču tirgū ir pieaugusi no diviem līdz pieciem procentiem, secinājuši Stokholmas Starptautiskā Miera izpētes institūta (SIPRI) pētnieki.

Ķīna no lielāko ieroču eksportētāju piecinieka, kurā dominē ASV un Krievija, ir izspiedusi Lielbritāniju. Trešo un ceturto vietu sarakstā ieņem Vācija un Francija. 55% Ķīnas eksportēto ieroču ir pirkusi Pakistāna. Pati Ķīna oficiālus datus par ieroču tirdzniecību nesniedz.

"Ķīna ir nostiprinājusi sevi kā nozīmīgu ieroču piegādātāju pieaugošam skaitam svarīgu saņēmējvalstu," stāsta SIPRI Ieroču plūsmas programmas direktors Pauls Holtoms. Ķīna ieroču eksportētāju pieciniekā iekļuvusi pirmo reiz kopš 1986. – 1990. gada perioda. SIPRI ir apkopoti ieroču tirdzniecības dati kopš piecdesmitajiem gadiem.

Pēc desmitgadēm ilgas militāro izdevumu palielināšanas un investīcijām, daļa Ķīnas ražotā ekipējuma var konkurēt ar Krievijas un Rietumvalstu ražojumiem, uzskata daži eksperti. Tomēr informācija par Ķīnas ieroču spējām ir trūcīga.

Ķīnai ir noteikts Rietumu ieroču ievešanas aizliegums, kas lielā mērā ieviests reaģējot uz brutālu demokrātijas atbalstītāju kustības apspiešanu pēc 1989. gada Tjaņaņmiņas laukuma nemieriem. Tāpēc Ķīnas ieroču rūpniecībai ir izšķiroša loma valsts militārās varenības nodrošināšanā.

Ķīna pēdējā laikā ir iesaistījusies teritoriālajos strīdos ar saviem Dienvidaustrumu Āzijas kaimiņiem un Japānu. Strīda objekts ir salas Austrumķīnas un Dienvidķīnas jūrā. Ķīnas militārās varenības stiprināšana var būt norāde uz Pekina apņēmību neatteikties no savām pretenzijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!