Foto: Reuters/Scanpix
Japāna pirmo reizi strīdā par Senkaku salām apsūdzējusi Ķīnu savas gaisa telpas pārkāpšanā, pēc tam, kad Austrumķīnas jūrā virs salām pamanīta ķīniešu lidmašīna, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pamanot Ķīnas Okeāna pārvaldes lidmašīnu, gaisā pacēlušies Japānas iznīcinātāji. Japāna nekavējoties izteikusi Pekinai protestu, pastāstīja Japānas valdības pārstāvis Osamu Fudžimura.

Salas, ko Japanā sauc par Senkaku, bet Ķīnā par Djaoju, jau ilgu laiku ir strīda objekts starp abām valstīm.

Ķīnas lidmašīna virs salām pamanīta ceturtdien ap 11 pēc vietējā laika. Fudžimura incidentu nosauca par "ārkārtīgi nožēlojamu", piebilstot, ka neilgi pirms tam krasta apsardze fiksējusi Ķīna kuģus salu tuvumā.

Tikmēr Ķīnas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka lidojums bijis "pilnīgi normāls", uzsverot, ka Japānai vajadzētu pārtraukt atrasties gaisa telpā un jūrā pie strīdīgajām salām, ziņo aģentūra "Reuters".

Salas, uz kurām pretendē arī Taivāna, atrodas Japānas kontrolē. To tuvumā iet svarīgi jūras ceļi, ir bagātīgas zvejas vietas, kā arī tiek pieļauts, ka teritorijā ir naftas krājumi. Japāna septembrī paziņoja, ka pērk salas no to privātīpašnieka, un tas izraisīja strauju Pekinas un Tokijas attiecību saasināšanos.

Reģējot uz Japānas rīcību, Ķīnā notika protesti. Savukārt Ķīnas kuģi regulāri ierodas salu tuvumā, uzturot diplomātisko konfliktu.

Senkaku (Djaoju) arhipelāgā ir piecas salas un trīs rifi. Arhipelāgu kontrolē Japāna kā Okinavas prefektūras daļu.Šīs strīda salas ir neapdzīvotas, bet bagātas ar dabas resursiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!