Foto: AP/Scanpix

Protestējot pret Japānas lēmumu iegādāties Senkaku (Djaoju salas), zvejā uz tām devušies vairāk nekā 70 Taivānas kuģu, vēsta aģentūra "RIA Novosti". Iepriekš zvejā strīdīgo salu tuvumā jau devās aptuveni 1000 Ķīnas zvejas kuģi.

Kuģi pirmdien pametuši Taivānu un dodas strīdīgo salu virzienā, uz kurām bez Japānas pretendē arī Ķīna un Taivāna. Kuģi otrdien no rīta pietuvošoties salām līdz aptuveni 37 kilometru attālumam no to krasta.

Pirmdienas rītā Japānas teritoriālajos ūdeņos iepeldēja trīs Ķīnas kuģi. Divi no tiem bijuši aprīkoti ar tālas darbības hidrolokatoriem, ziņo Japānas krasta apsardze. Pēc dažām stundām kuģi pametusi Japānas teritoriālos ūdeņus un palikuši pierobežas ūdeņos, līdzās trim Ķīnas patruļkuģiem.

Jau vēstīts, ka strīds par Senkaku salām saasinājies kopš Japāna 10. septembrī paziņoja par salu iegādi no to privātīpašnieka. Neilgi pēc Japānas paziņojuma par lēmumu iegādāties salas, Ķīna uz tām nosūtīja sešus patruļkuģus, bet pagājušajā nedēļā uz tām devās aptuveni 1000 zvejas laivu.

Japānas lēmuma dēļ izcēlās protesti Ķīnā, kuros demonstranti uzbruka Japāņu firmām un pārstāvniecībām.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Japānas un Ķīnas strīds sākās pēc tam, kad Japānas valdības sēdē pagājušo pirmdien tika panākta vienošanās, ka valdība iespējami ātrāk nopirks trīs lielākās Senkaku arhipelāga salas no to privātīpašnieka. Salas, kas oficiāli piederēs Japānas Krasta apsardzei, tiek iegādātas, lai nodrošinātu "mierīgu un stabilu to uzturēšanu".

Senkaku (Djaoju) arhipelāgā ir piecas salas un trīs rifi. Arhipelāgu, kas ir Ķīnas, Taivānas un Japānas strīda teritorija, kontrolē Japāna kā Okinavas prefektūras daļu. Trīs tā lielākās salas tiks nopirktas no japāņu uzņēmēja Kunioki Kuriharas, kurš mēdza tās iznomāt Japānas valdībai.

Šīs strīda salas ir neapdzīvotas, bet bagātas ar dabas resursiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!