Foto: AFP/Scanpix

Ķīnas lielākas laikraksts "China Daily" ir laidis klajā savu Āfrikas izdevumu, paplašinot Ķīnas mediju darbību kontinentā, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Valsts kontrolē esošā nedēļas laikraksta, kuram ir arī tīmekļa versija, mērķis esot izskaidrot "Ķīnas un Āfrikas kontinenta attiecības", norādīja avīzes redaktors. Laikrakstu drukā Kenijas galvaspilsētā Nairobi.

"Ķīnas un Āfrikas kontinenta attiecības ir vienas no nozīmīgākajām mūsdienu pasaulē," BBC citē izdevuma galveno redaktoru Žu Lingu, kurš skaidro, ka šīs attiecības ir augošas, sarežģītas un ne vienmēr saprotamas, tāpēc laikraksts cer tās izskaidrot.

Āfrikā jau darbojas Ķīnas televīzija CCTV un ziņu aģentūra "Siņhua" ("Xinxua"). Bet Ķīnas ekonomiskā loma Āfrikā arvien pieaug, to skaitā ar telekomunikāciju un infrastruktūras ieguldījumiem, norāda BBC.

Laikraksts varētu nodrošināt platformu labākai izpratnei par Ķīnas un Āfrikas attiecībām, vietējiem medijiem skaidrojis Kenijas informācijas ministrs Semjuels Poghisio.

Kenijā šogad savu darbību sāka Ķīnas Centrālās televīzijas filiāle "CCTV Africa". Kontinentā darbojas arī ziņu aģentūra "Siņhua" un Ķīnas radio. Ķīna Āfrikā īsteno arī citus inovatīvus mediju projektus, piemēram, milzu ziņu ekrāni Etiopijas galvaspilsētā Adisabebā un tūkstošiem stipendiju Āfrikas žurnālistiem, uzsver BBC. "Siņhua" arī sadarbojas ar Kenijas mobilo sakaru pakalpojumu firmām, lai nodrošinātu ziņu servisu mobilo telefonu lietotājiem.

Ķīna pašlaik ir lielākā Āfrikas tirdzniecības partnere. Jūlijā Pekina solīja kontinentam nākamo trīs gadu laikā kredītos piešķirt 20 miljardus dolāru (10,6 miljardi latu), lai stiprinātu ciešākas saites un veicinātu tirdzniecību.

Izplešanās Āfrikā ir daļa no Ķīnas mēģinājumiem palielināt savu starptautisko mediju klātbūtni pasaulē, tostarp ASV, skaidro BBC. Šogad aģentūra "Siņhua" plaši reklamējas Ņujorkas Taimskvērā. "China Daily" eksemplāri ir izplatīti kā reklāmas pielikumu ar laikrakstiem "New York Times" un "Washington Post", bet CCTV ir palaidis savu ASV kanālu "CCTV America".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!