Foto: AP/Scanpix

Vidusjūras austrumos šonedēļ notiks raķešu izmēģinājumi, kurus veiks "draudzīga valsts", kas neiesaistīsies karā pret Sīriju, pirmdien paziņojusi Kipra.

Izmēģinājumi notiks no pirmdienas līdz sestdienai, informēja Kipras ārlietu ministrs Jans Kasulids.

Kura valsts tā ir, ministrs neatklāja, bet, visticamāk, tā ir Izraēla.

Kāds avots Kipras valdībā ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka izmēģinājumi tiks veikti 12 700 jūras jūdžu platībā Vidusjūras austrumos.

Pagājušo otrdien ASV un izraēliešu kopīgo militāro manevru laikā Izraēla Vidusjūrā izšāva "Ankor" tipa radaru raķeti.

Izmēģinājums tika veikts laikā, kad ASV un tās sabiedrotie pēc 21.augusta ķīmisko ieroču izmantošanas gadījuma Sīrijā aktīvi aģitē par militāras intervences sākšanu pret Damaskas režīmu.

Tiek uzskatīts, ka ASV vadītais uzbrukums tiks veikts no jūras. Tomēr Kasulids apgalvoja, ka saņēmis garantijas, ka britu gaisa spēku bāze Akrotiri uzbrukumā netiks izmantota.

Ministrs informēja, ka valsts saņēmusi apstiprinājumu, ka Akrotiri gaisa spēku bāze nav arī Sīrijas valdības mērķis.

Kipras aizsardzības ministrs šodien paziņoja, ka Kipra gatavojas kļūt par drošu patvērumu cilvēkiem, kas būs spiesti evakuēties no Sīrijas.

"Kipra ir stabilitātes un miera centrs, nav pamata uztraukties vai krist panikā," uzsvēra ministrs.

"Ja Kipra nebūtu drošs galamērķis, citas valstis nebūtu to izvēlējušās, lai evakuētu tur savus pilsoņus," viņš piebilda.

Kipras varasiestādes bažījas, ka gadījumā, ja Kipra tiks iesaistīta diskusijās par gaidāmo karu Sīrijā, valsts ekonomikai tik ļoti nepieciešamie tūristi tiks aizbiedēti.

Vislielākos ienākumus Kiprai nes britu tūristi, kuriem seko krievi, grieķi un vācieši.

"Šī ir tūrisma sezonas sirds - septembris un oktobris ir ļoti svarīgi mēneši -, tāpēc nav īstais laiks celt paniku," norādīja Kipras aizsardzības ministrs.

Pagājušajā mēnesī Lielbritānija nosūtīja uz Akrotiri gaisa spēku bāzi sešus iznīcinātājus "Typhoon".

Nav paredzēts, ka šie iznīcinātāji piedalīsies kādās militārās operācijās, uzsvēra Lielbritānijas Aizsardzības ministrija, skaidrojot, ka tie ir piesardzības pasākumi, lai aizsargātu savus Kiprā esošos aktīvus Damaskas atriebības gadījumā.

2006.gadā Kipra kļuva par drošu patvērumu aptuveni 40 000 ārvalstu pilsoņu, kas bēga no Libānas konflikta ar Izraēlu. Tā bija lielākā evakuācija, kāda veikta pa jūru kopš Otrā pasaules kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!