Foto: AP/Scanpix

Republikāņa Donalda Trampa retorika palīdz džihādistu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts") vervēt jaunus karotājus, pirmdien sacīja demokrāte Hilarija Klintone. Savukārt Tramps Klintoni apsūdzēja nacionālās drošības vājināšanā.

Abi kandidāti cenšas izmantot nedēļas nogalē Ņujorkā un Ņūdžersijā notikušos sprādzienus, lai pārliecinātu vēlētājus par labu savai drošības politikai.

Trampa retorika pret, kā viņš to dēvē, "radikālo islāma terorismu", palīdz "Daesh" vervēt jaunus karotājus, sacīja Klintone.

"Mēs zinām, ka daudz no tās retorikas, ko mēs dzirdam no Donalda Trampa, izmanto teroristi, konkrēti - "Islāma valsts", jo viņi cenšas padarīt šo karu par karu pret islāmu, nevis karu pret džihādistiem," uzrunājot žurnālistus Vaitpleinsā, Ņujorkas štatā, sacīja Klintone.

Tramps atbildēja, sakot, ka Klintone ir atbildīga par vardarbību, jo laikā, kad veikusi valsts sekretāres pienākumus, nav pārliecinājusi ASV prezidentu Baraku Obamu atstāt zināmu karaspēku Irākā.

Obama un Irākas valdība 2011. gada beigās nespēja panākt vienošanos par ASV karaspēka statusu Irākā, un lielākā daļa karaspēka tika no turienes izvākta.

Tramps tagad cenšas saistīt Klintoni ar Obamas administrācijas lēmumiem.

"Viņas uzbrukumi man iecerēti, lai novirzītos no viņas atbildības par šī nezvēra atbrīvošanu," uzrunājot atbalstītājus Fortmaiersā, Floridā, sacīja Tramps.

Sestdien sprādzienā Čelsijas rajonā, Ņujorkā, tika ievainoti 29 cilvēki. Likumsargi vēlāk Ņujorkā un Ņūdžersijā atrada vēl vairākus spridzekļus.

Aizdomās par saistību ar sprādzienu aizturēts afgāņu izcelsmes amerikānis Ahmads Hāns Rahami.

Kā liecina ceturtdien izplatītie telekanāla CBS un laikraksta "New York Times" aptaujas dati, Klintones pārsvars pār Trampu ir divi procentpunkti, ja amerikāņiem izvēle ir jāizdara tikai starp šiem diviem kandidātiem. Klintonei tad priekšroku dotu 46 %, bet Trampam - 44 %.

Reģistrēto vēlētāju vidū Klintone Trampu apsteidz ar piecu procentpunktu pārsvaru - 46 % pret 41 %.

Ja alternatīvu vidū tiek iekļauts arī libertāņu kandidāts Gerijs Džonsons un "zaļo" kandidāte Džila Steina, atbalsts Klintonei un Trampam ir vienāds - 42 % līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!