Foto: Reuters/Scanpix

Ņujorkā ceturtdien notika kārtējās ASV Demokrātu partijas prezidenta amata kandidātu televīzijas debates, kas izvērsās asā Hilarijas Klintones un Bērnija Sandersa viedokļu sadursmē - tās gaitā kandidāti apmainījās savstarpējiem apvainojumiem jautājumos par Volstrītas bankām, minimālo algu un ieroču kontroli.

Dažas dienas pirms Ņujorkas štata priekšvēlēšanām, kurās tiks izšķirts demokrātu nacionālā konventa 247 delegātu liktenis, partijas devītajās televīzijas debatēs kandidāti viens otram veltīja pārmetumus arī saistībā ar nostāju ekonomikā, rasu jautājumos, attiecībā uz Lībijas krīzi un Izraēlu.

Bijusī valsts sekretāre, kas pieredzējusi zaudējumus pēdējās septiņās priekšvēlēšanās, atbilstoši jaunākajām sabiedriskās domas aptaujām Ņujorkas štatā Vermontas senatoru apsteidz par 13,8 procentpunktiem.

Ceturtdienas debatēs starp bijušo Ņujorkas senatori, kas aizstāv pakāpeniskas, reālistiskas reformas, un viņas oponentu, kurš sevi dēvē par demokrātisku sociālistu un iestājas par politisku revolūciju, izraisījās asākās demokrātu kandidātu viedokļu sadursmes.

Domu apmaiņa bija tik naidīga, ka telekanāla CNN debašu moderators vienā brīdī pat bija spiests kandidātus apklusināt: "Ja jūs abi kliegsiet viens uz otru, skatītāji nevienu no jums nespēs sadzirdēt."

Kandidātu starpā izraisījās asas vārdus apmaiņas par to, cik ilgi Klintone atbalstījusi ideju par minimālo algu 15 dolāri stundā, kā arī viņas atbalstu režīmu nomaiņai Irākā un Lībijā.

Sandersa dedzīgie aicinājumi veikt radikālas pārmaiņas kampaņu finansēšanas jomā, aicinājumi ieviest bezmaksas augstāko izglītību un vispārējo veselības aizsardzības sistēmu, mobilizējuši gados jaunos vēlētājus, tomēr līdzšinējos priekšvēlēšanu balsojumos Klintone saņēmusi par diviem miljoniem vairāk balsu.

"Ir viegli problēmu diagnosticēt, grūtāk ir darīt kaut ko sakarā ar problēmu," ceturtdienas debatēs sacīja Klintone.

"Ar pakāpenisku pieeju un šiem mazajiem soļiem nepietiek - ne jau tagad, ne jau attiecībā uz klimata izmaiņām," savukārt norādīja Sanderss.

Klintone kritizēja savu oponentu, ka viņš nav spējis atklāt, kā tieši viņš ir iecerējis īstenot savus vērienīgos solījumus. Klintone arī uzsvēra savu nopietno pieredzi, attēlojot sevi kā prezidenta Baraka Obamas mantinieci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!