Bijušo Vācijas kancleru Helmūtu Kolu ceturtdien nopratina parlamentā dienu pēc tam, kad oficiālā ziņojumā tika dokumentāri pierādīta daudzu valdības dokumentu iznīcināšana vai to satura mainīšana viņa amata pilnvaru beigās.
Parlamentārā izmeklēšana ar Kolu saistītā korupcijas skandālā trešdien uzklausīja ziņojumu, ka divas trešdaļas federālās kancelejas lietu ir iznīcinātas pēc Kola partijas - Kristīgo demokrātu savienības (CDU) - sakāves vēlēšanās 1998.gadā.

Īpašais izmeklētājs Burkhards Hiršs paziņoja, ka deviņdesmitajos gados notikusi "masveidīga dokumentu iznīcināšana bez juridiska attaisnojuma".

Viņš piebilda, ka patiesības slēpšanas nolūkos ir veiktas arī manipulācijas ar dažu lietu saturu, kas attiecās uz Austrumvācijas firmu privatizāciju.

Izmeklētājs 61 lappusi garā ziņojumā arī sīki izklāstīja informācijas pazušanu par Leinas naftas pārstrādes rūpnīcas Austrumvācijā skandalozo pārdošanu Francijas degvielas koncernam "Elf Aquitaine", kas saistīta ar kādu korupcijas lietu Šveicē.

Ir pazudusi arī informācija par tanku pārdošanu Saūda Arābijai, helikopteru pārdošanu Kanādai un lidmašīnu pārdošanu Taizemei.

Kols līdz šim ir atteicies nosaukt līdzekļu ziedotājus CDU, jo esot apsolījis viņiem anonimitāti, un šonedēļ paziņoja, ka nenosauks viņu vārdus arī parlamenta izmeklēšanas komisijai.

Hiršs sacīja, ka dokumenti ir iznīcināti mēnesi pirms Kola aiziešanas no kanclera amata pēc vēlēšanām, kurās uzvarēja Sociāldemokrātiskā partija (SPD).

Valdošā SPD sestdien pastiprināja politisko spiedienu uz Kolu, pieprasot viņa atteikšanos no parlamenta deputāta mandāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!