Foto: AFP/Scanpix

Kosovas premjerministrs Hašims Tači aicina ASV atbalstīt Prištinas centienus nepiešķirt serbu minoritātei turpmākas tiesības, kas varētu apdraudēt iekšējo kārtību, vēsta radio "Brīvā Eiropa".

27. februārī izplatītā paziņojumā Tači vērsās pie ASV valsts sekretāra vietnieka Viljama Burna ar aicinājumu izrādīt atbalstu Prištinas nostājai nepiešķirt serbu minoritātei tiesības, kas varētu "apdraudēt konstitūciju un iekšējo kārtību".

Aicinājums izskanējis pirms nākamās Kosovas un Serbijas sarunu kārtas, kuru mērķis ir uzlabot Belgradas un tās bijušās provinces attiecības. Sarunas Briselē notiek ar Eiropas Savienības starpniecību.

Serbijas kādreizējā province Kosova 2008. gadā vienpusēji pasludināja neatkarību, ko ir atzinis vairums ES valstu un ASV. Prištinas neatkarību atsakās atzīt Serbija un Kosovā dzīvojošie serbi.

"Delfi" jau ir vēstījuši, ka 14 gadus pēc Kosovas kara, kurā Serbija centās atgūt kontroli pār albāņu apdzīvoto provinci, spriedze starp etniskajiem albāņiem un serbiem joprojām valda Kosovas pilsētā Mitrovicā, kur upe atdala serbu un albāņu apdzīvotās teritorijas.

Attiecību normalizēšana ar Kosovu Belgradai ir priekšnosacījums, lai Serbija varētu tikt uzņemta ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!