Krievijā nav revolucionāras situācijas, kāda bija Ukrainā pirms Maidana, un pārmaiņas valstī ir jāpanāk tikai demokrātiskā ceļā – caur vēlēšanām, intervijā krievu valodas portālam "Delfi" skaidro opozīcijas partijas PARNAS līderis Mihails Kasjanovs.

Taču, diemžēl vēlēšanas kā demokrātijas institūts šodienas Krievijā nedarbojas – ir tikai imitācija, uzskata bijušais Krievijas premjerministrs Kasjanovs, kurš Rīgā ieradies uz konferenci "Krievija un pasaule – 100 gadi pēc revolūcijas".

"Krievijas Konstitūcija pieļauj vadības maiņu, bet vara ir uzurpēta, tāpēc cilvēki ir iegrimuši pesimismā – neviens netic konstitucionālām pārmaiņām," viņš skaidro, uzsverot, ka PARNAS tomēr tam tic un turpina savu kursu uz mierīgām pārmaiņām.

Uz jautājumu, vai revolūcijas neesamības alternatīva nebūs Krievijas kļūšana par Ziemeļkoreju (KTDR), Kasjanovs ir noraidošs. Viņaprāt, krieviem šāda izvēle nebūs jāizdara, un tauta nemaz neļaus novest sevi līdz Ziemeļkorejas līmenim.

Sabiedrība pašlaik vēl pacieš notiekošo, taču vadzis var lūzt, ja prezidents Vladimirs Putins nesāks liberalizācijas kursu, kaut vai tāpēc, lai cilvēki var sākt ietekmēt politiku caur vēlēšanām, stāsta Kasjanovs.

"Ja tas nenotiks, pacietība var beigties. Tad revolūcija būs neizbēgama. Situācijas novešanu līdz KTDR Krievijas pilsoņi nepieļaus – esmu pārliecināts," uzsver politiķis.

Viņš pauž pārliecību, ka propaganda ir apstrādājusi smadzenes aptuveni pusei iedzīvotāju, nevis 85%, kā to mēdz apgalvot. "Otra puse pagaidām vienkārši pacieš. Pagaidām..."

Kasjanovs spriež, ka Putins neapzinās situācijas nopietnību, tāpēc ir izvēlējies stingrāko kursu – skrūvju piegriešanu.

"Radot tādu atmosfēru, viņš ved tautu uz revolūcijas nobriešanu. Viņš domā, ka visus nospiedīs un viņam pakļausies, bet pats faktiski silda revolucionāro noskaņojumu un ved valsti pretī iznīcībai," konstatē opozicionārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!