Foto: AFP/Scanpix

Krievija ir izplatījusi dokumentu par to, kā izbeigt vairāk nekā četrus gadus ilgušo bruņoto konfliktu Sīrijā, aicinot izstrādāt jaunu konstitūciju ne ilgāk kā pusotra gada laikā, par kuru jārīko referendums un pēc tam arī pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas.

Dokumentā, kas nonācis ziņu aģentūras "The Associated Press" (AP) rīcībā, netiek pieminēta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atkāpšanās pārejas laikā, kas ir galvenā opozīcijas prasība. Tajā vien minēts, ka "Sīrijas prezidents nevadīs konstitucionālo komisiju".

Krievija izplatītajā dokumentā aicina ANO īpašo sūtni Sīrijas jautājumos Stafanu de Misturu sākt politisko procesu starp Sīrijas valdību un "vienoto opozīcijas grupu delegāciju", pamatojoties uz 2012.gada jūnijā pasaules lielvaru noslēgto komunikē, kurā mudināta pārejas laika valdības izveide Sīrijā ar pilnām izpildvaras tiesībām, kas pie varas būtu līdz vēlēšanām.

Dokumentā "Pieeja Sīrijas krīzes atrisināšanai" runāts gan par opozīcijas, gan "teroristu" grupējumiem un nepieciešamību tos nošķirt. Tāpat dokumentā ANO Drošības padome aicināta atzīt džihādistu kaujinieku grupējumu "Islāma valsts" par teroristisku organizāciju.

"Apsverot pamiera Sīrijā jautājumu, operācijas pret "Islāma valsti" un citiem teroristiskiem grupējumiem, ir jāizslēdz," norādīts Krievijas sagatavotajā dokumentā.

Tajā arī teikts, ka opozīcijas delegācijas sastāvs ir jāapstiprina iepriekš, "pamatojoties uz attiecīgo grupu gatavību ar kopīgiem mērķiem novērst teroristu nākšanu pie varas Sīrijā un par Sīrijas suverenitātes, teritoriālās nedalāmības un politiskās neatkarības nodrošināšanu, kā arī par sekulāru un demokrātisku valsts konstitūciju".

Krievija ierosina, ka Sīrijas valdības un opozīcijas sarunās ANO pārraudzībā būtu jāvienojas par vairākiem soļiem, tostarp par konstitucionālās reformas procesa, kas ilgtu pusotru gadu, sākšanu , lai garantētu "ilgtspējīgu drošību un godīgu interešu, tiesību un pienākumu līdzsvaru varas struktūrās un valsts institūcijās visām etniskajām un konfesiju (reliģiskajām) grupām".

Tāpat tiek rosināta konstitucionālās komisijas izveide, par kuras priekšsēdētāju izlemtu visi tās dalībnieki, konstitūcijas projekta iesniegšana referendumam, pēc kura tiks izsludinātas pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas.

Dokumentā ierosināts, ka nākamā gada pavasarī plānotās parlamenta vēlēšanas varētu atlikt un rīkot vienlaikus ar prezidenta vēlēšanām, pamatojoties uz jauno konstitūciju.

Krievijas puse aicina izveidot Sīrijas atbalsta grupu, kas ietvertu lielāko daļu no jau pašlaik sarunās iesaistītajām pusēm.

Krievijas vēstnieka ANO vietnieks Vladimirs Safronkovs, kurš pauda nožēlu par dokumenta noplūdināšanu, AP teica, ka "tā ir mūsu vīzija, tas ir mūsu ierosinājums".

"Un protams, ka mēs esam atvērti ierosinājumiem no citām pusēm. Tas ir tikai Krievijas ieguldījums, kā mēs sāktu politisko procesu.., lai puses - valdība un opozīcija - strādātu kopā," viņš sacīja.

Dokuments izplatīts pirms otrās sarunu kārtas, kas Vīnē gaidāma sestdien un kurā piedalīsies pasaules lielvaras, kas pārstāv abu konfliktā iesaistīto pušu intereses.

De Mistura žurnālistiem pēc uzstāšanās ANO Drošības padomē teica, ka viņa sakāmais 15 valstu veidotajai padomei bija "viens vārds - pamudinājums".

Lielbritānijas vēstnieks ANO Metjū Rīkrofs norādīja, ka Krievijas ierosinājums otrdien netika apspriests, bet "mēs zinām par Krievijas ierosinājumiem".

Pirmajās sarunās Vīnē 30.oktobrī ASV, Krievija, Irāna un vairākas citas valstis vienojās par jauniem miera centieniem, kas ietvertu Sīrijas valdību un opozīcijas grupas, bet tajā netika pieminēta iespējamā Asada aiziešana no varas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!