Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievija otrdien draudēja Eiropas Savienībai (ES) ar atriebības iespējām, ja 27 valstu bloks kavēsies ar bezvīzu režīma ieviešanu ar Krieviju.

Maskava jau gadiem ir mēģinājusi panākt, lai ES noteiktu atvieglotus iebraukšanas nosacījumus Krievijas pilsoņiem un ieviestu bezvīzu režīmu noteiktām ceļotāju grupām, tomēr pēdējā laikā tas kļuvis par galveno strīdus ābolu Krievijas un ES attiecībās.

Gaidāms, ka bezvīzu režīms būs galvenais jautājums, ko Krievijas prezidents Vladimirs Putins virzīs nākamajā mēnesī Briselē gaidāmajā Krievijas un ES samitā, paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas īpašais pārstāvis Anvars Azimovs.

"Viņš jautājumu uzdos skaidri: puiši, vai mēs virzāmies uz priekšu, vai nē?" Azimova teikto citēja ziņu aģentūra "RIA Novosti". "Nākamais gads būs patiesības mirklis, un mēs gada beigās pieņemsim lēmumus," viņš piebilda.

"Ja līdz 2013.gada beigām nebūs lūzuma punkta attiecībā uz šo vienošanos, Krievija izdarīs secinājumus," Azimovs teica.

"Sākumā mēs dažbrīd esam lēni, bet varam dot stingru un simetrisku pretsitienu," norādīja Azimovs, nesniedzot komentārus par iespējamo Maskavas atriebību ES.

Krievija iepriekš ir apsūdzējuši dažas ES dalībvalstis par Aukstā kara mentalitātes saglabāšanu vīzu jautājumā, izmantojot pret Krieviju politiskās sviras.

Vairāki ES politiķi ir kritizējuši Krieviju par demonstrantu apspiešanu un bargu cietumsodu piespriešanu.

Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas deputāti oktobrī pieņēma rezolūciju, kurā pauda "nopietnas bažas" par nesen Krievijā pieņemtajiem brīvību ierobežojošajiem likumiem un pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieču ieslodzīšanu. Rezolūcija izraisīja Krievijas politiķu nosodījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!