Foto: AFP/Scanpix

Krievija piektdien uzsvēra, ka nav mainījusi un nemainīs savu pozīciju Sīrijas jautājumā, lai gan Krievijas diplomāts dienu iepriekš pieļāva, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms var ciest sakāvi.

"Mēs neesam mainījuši savu pozīciju un to nekad nemainīsim," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs.

Asada režīma sabiedrotās Krievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Bogdanovs ceturtdien atzina, ka režīms arvien vairāk zaudē kontroli pār Sīrijas teritoriju, un pieļāva, ka konfliktā varētu uzvarēt arī opozīcijas spēki.

Bogdanova, kas ir arī Krievijas īpašais pārstāvis Tuvajos Austrumos, izteikumus nekavējoties apsveica ASV, paziņojot, ka Maskava beidzot "mostas, lai redzētu realitāti".

Lukaševičs uz to piektdien atteica, ka "mēs kopš paša sākuma jau ne mirkli neesam gulējuši".

"Mūsu pozīcija paliek nemainīga," viņš uzsvēra sarunā ar žurnālistiem.

Pagaidām nav skaidrs, vai Bogdanovs apzinājās, ka viņa izteikumi ceturtdien tiek ierakstīti un nonāks Krievijas ziņu aģentūru lentēs.

"Nevar izslēgt opozīcijas uzvaru un diemžēl ir jāskatās patiesībai acīs. Tendences tieši par to liecina, ka režīms un valdība arvien vairāk zaudē kontroli arvien lielākā teritorijas daļā," Bogdanovs ceturtdien teica, uzstājoties Kremļa paspārnē izveidotajā Sabiedriskajā palātā.

Tomēr Lukaševičs uzstāja, ka Bogdanovs tikai runājis par apgalvojumiem, ko izplata "Sīrijas opozīcija un tās ārvalstu atbalstītāji, paredzot ātru uzvaru pār režīmu Damaskā".

"Tādā kontekstā Bogdanovs atkal apstiprināja Krievijas principiālo pozīciju, ka politisks risinājums Sīrijā nav alternatīva," klāstīja Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Nemieros Sīrijā pret tās prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, bojāgājušo skaits ir pārsniedzis 42 tūkstošus, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji, paziņojusi Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Tomēr Krievija ir viena no nedaudzajām valstīm, kas joprojām atbalsta Asada režīmu. Maskava vairākkārt ir izmantojusi savas veto tiesības, lai Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomē bloķētu pret Asadu vērstus lēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!