Foto: AP/Scanpix

Krievija piektdien noliedza, ka tā būtu sākusi tirdzniecības karu ar Ukrainu, cenšoties nepieļaut, ka Kijeva veido ciešākas politiskas un ekonomiskas attiecības ar Eiropas Savienību (ES).

Ukrainas Darba devēju federācija trešdien ziņoja, ka Krievijas muitas dienests, sākot ar trešdienu, pilnīgi visus Ukrainas eksportētājus iekļāvis "riskanto" sarakstā. Faktiski tas nozīmē, ka uz nenoteiktu laiku bloķēts viss Ukrainas eksports uz Krieviju.

Eksportētāji jau jūlija divdesmitajos datumos sākuši vērsties ar sūdzībām par sarežģījumiem, kas rodas, veicot Krievijas muitas pārbaudes.

Par grūtībām, ar kādām nācies saskarties uz Krievijas robežas, ziņojuši arī tādi Ukrainas giganti kā raktuvju uzņēmums "Metinvest" un alus ražotājs "Oboloņ". Jūlijā, aizbildinoties ar bažām par kvalitāti, Krievijā tika apturēts Ukrainas saldumu zīmola "Roshen" imports.

Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas "Rospotrebnadzor" vadītājs Genādijs Oņiščenko piektdien apstiprināja, ka no Ukrainas ievestās preces tiek pakļautas stingrākai kontrolei, taču noliedza, ka tam būtu kāds sakars ar politiku.

"Mums ir garš un specifisks sūdzību saraksts (..), kas attiecas uz patērētāju tiesību aizsardzību," skaidroja Oņiščenko. "Ja jūs to vēlaties dēvēt par tirdzniecības karu, dariet tā."

"Taču mēs veicam profesionālu darbu," piebilda eksperts.

Krievija ir Ukrainas tuvākā tirdzniecības partnere, un Krievijas tirgū nonāk teju ceturtā daļa no visām Ukrainas eksportprecēm.

Taču Kijeva vēlas mazināt atkarību no Maskavas, un tā risina sarunas ar Briseli par tirdzniecības līgumu, kas varētu kļūt par soli ceļā uz Ukrainas iespējamo dalību ES.

Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs ceturtdien atzina, ka uz Krievijas robežas radušās zināmas grūtības, taču mudināja medijus nepārspīlēt problēmas mērogu.

Sagaidāms, ka piektdien šis jautājums tiks apspriests Krievijā, kur sanāks komisija, kas pārrauga tirdzniecības jautājumus Maskavas vadītajā muitas ūnijā, kurā līdzās Krievijai ir arī Baltkrievija un Kazahstāna.

Krievijas amatpersonas likušas manīt, ka tirdzniecība ar Ukrainu vestos daudz gludāk, ja Kijeva piekristu pievienoties ūnijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!