Interneta lietotāji Krievijā trešdien piedzīvoja pārsteigumu, ka varas iestādes varētu bloķēt videoapmaiņas vietni "YouTube", jo tā uz īsu brīdi tika iekļauta aizliegto interneta adrešu sarakstā, tomēr vēlāk amatpersonas skaidroja, ka esot noticis tehnisks misēklis.

Šomēnes izveidotajā sarakstā, kurā iekļautas Krievijā aizliegtas nevēlama satura vietnes, valsts Patērētāju aizsardzības dienests iekļāva arī interneta adresi "YouTube.com". Sarakstā tā bija atrodama vairāmas minūtes.

Pēc tam, kad plašsaziņas līdzekļos izplatījās sašutums par šādu Krievijas varas iestāžu rīcību, dienesta vadītājs Genadijs Oņiščenko žurnālistiem paziņoja, ka dienesta mērkis bija liegt pieeju nevis visai vietnei, bet gan 22 konkrētiem videoklipiem, kuros sniegtas pamācības, kā izdarīt pašnāvību.

Krievijas Sakaru ministrijas uzraudzības dienesta, kas atbildīgs par mājaslapu reģistrāciju, pārstāvis Vladimirs Pikovs sarunā ar AFP atzina, ka radusies "tehniska kļūme", tomēr atteicās sniegt detalizētāku skaidrojumu.

Jau vēstīts, ka Krievijā 1.novembrī stājās spēkā likums, kas ļauj valdībai bloķēt vietnes ar nevēlamu saturu, un tika uzsākta šādu vietņu saraksta veidošana. Aizliegto vietņu saraksts tiek publicēts vietnē www.zapret-info.gov.ru.

Likums paredz, ka aizliegtas vietnes īpašniekam vai tīmekļa mitinātājam (web host) trīs dienu laikā ir jāizņem no tās nevēlamais saturs vai jābloķē pieeja tai. Ja tas netiks izdarīts, tad interneta pakalpojumu sniedzējiem ir šāda vietne jābloķē.

Bērnu pornogrāfiju, pamācības pašnāvības izdarīšanā un narkotikas propagandējošas vietnes var slēgt bez tiesas rīkojuma. Likums ļauj slēgt arī vietnes, kuru saturu tiesa atzinusi par ekstrēmistisku.

Likuma kritizētāji uzskata, ka tas var tikt izmantots, lai neļautu opozīcijas vietnēs ievietot varas iestādēm nevēlamu materiālu.

"Mēs esam spiesti secināt, ka nepastāv politiska griba šī likuma pretrunu atrisināšanai un to pretrunu svītrošanai, kuras apdraud brīvību," paziņoja starptautiskā mediju tiesību organizācija "Reportieri bez robežām".

Pat Krievijas sakaru ministrs Nikolajs Ņikiforovs septembrī brīdināja, ka šis likums var tikt izmantots, lai Krievijā bloķētu tādu interneta resursu kā "YouTube" pat viena videoieraksta dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!