Ķīna un Krievija kibertelpā darbojas "agresīvi", atklājis ASV Nacionālās izlūkošanas direktors Deniss Blērs, prezentējot izlūkdienestu darbības stratēģiju nākamajiem četriem gadiem.

Rīcības plāns par valsts prioritāti izvirza kiberdrošības uzlabošanu, norādījis Blērs.

Lai gan stratēģijā nav norādītas konkrētas valstis, kas šajā ziņā apdraudētu ASV, Blērs pieminēja Ķīnu un Krieviju.

"Ķīna kiberpasaulē ir ļoti agresīva," viņš sacīja žurnālistiem un piebilda "tāpat arī Krievija un citas" valstis.

Plānā izteikti brīdinājumi, ka "ārvalstu institūcijas, tostarp valsts un nevalstiskās organizācijas, vardarbīgi ekstrēmistu grupējumi, kiberiebrucēji un noziedzīgās organizācijas aizvien vairāk un neskaitāmos veidos grauj ASV intereses".

"Tirgus globalizācija un moderno informācijas tīku atvērtība ir sekmējušas mūsu ienaidnieku mērķus," norādīts stratēģijā.

"Taktiski viņi ir nodomājuši iekļūt mums svarīgā infrastruktūrā, informācijas sistēmās un vadošajās nozarēs," teikts tajā.

Stratēģijā cita starpā ieteikts ieviest pretizlūkošanu "kiberjomā, lai aizsargātu nozīmīgu infrastruktūru".

Izlūkdienestu darbiniekiem tāpat arī būtu "jāsaprot, jāatklāj un jācīnās pret ienaidnieku kiberdraudiem, lai aizsargātu valsts informācijas infrastruktūru".

Tostarp izteikti brīdinājumi, ka internets nav "nedz drošs, nedz elastīgs", tāpēc "valstis un nevalstiskās organizācijas kompromitē, zog, izmaina vai iznīcina informācijas sistēmas, uz kurām balstīta mūsu tautsaimniecība un nacionālā drošība".

Rekomendēts uzlabot ne tikai izlūkdienestu darbinieku, bet arī akadēmiskās sabiedrības zināšanas un prasmes šajā jomā, lai būtu iespējams nodrošināt labāku aizsardzību.

Stratēģijā norādīts, ka datu apjoma milzīgais pieaugums ir sarežģīts uzdevums, tāpēc izlūkdienestiem jāuzlabo spēja "sajust datus".

"Vēsturiski pierādījies, ka vadošā loma tehnoloģijās ir nozīmīga (izlūkdienestiem), lai uzlabotu izlūkošanu," norādīts plānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!