Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs piektdien paziņoja, ka Sīrijas pasažieru lidmašīnā, kuru šonedēļ piespieda nolaisties Turcijas gaisa spēki, atradies aprīkojums radiolokācijas stacijām un, lai gan tas esot dubultas lietojamības, tas neesot nekas aizliegts.

"Saistībā ar dažādām spekulācijām attiecībā uz šo incidentu ar Sīrijas lidmašīnu es gribētu paziņot, ka nekādu noslēpumu mums nav," teica Lavrovs žurnālistiem pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina sanāksmes ar Drošības padomes locekļiem prezidenta Piemaskavas rezidencē Novoogarjovā.

"Mēs situāciju esam noskaidrojuši: ir runa par to, ka nekāds bruņojums, protams, šajā lidmašīnā nebija un nevarēja būt. Lidmašīnā bija krava, kuru legāls Krievijas piegādātājs legāli sūtīja legālam pasūtītājam," uzsvēra Lavrovs.

"Šī krava bija elektrotehniskais aprīkojums radiolokācijas stacijām, dubultas lietojamības aprīkojums, ko neaizliedz neviena starptautiska konvencija," sacīja Krievijas ārlietu ministrs.

"Pilnībā atbilstoši prasībām bija noformēti kravas dokumenti," piebilda Lavrovs.

Viņš norādīja, ka "šādu kravu pārvadāšana ar civilajām lidmašīnām ir absolūti parasta prakse un to apstiprina arī fakts, ka, jau pirms Sīrijas lidmašīna ielidoja Turcijas gaisa telpā, Turcijas varas iestādes tai piedāvāja vai nu izmainīt maršrutu, vai nolaisties Ankarā".

"Pēc mūsu rīcībā esošajām ziņām, piegādātājs pieprasīs atdot kravu, kas ir tā īpašums," pastāstīja ministrs.

Jau ziņots, ka Turcijas gaisa spēku iznīcinātāji trešdien piespieda Sīrijas nacionālās aviokompānijas "Syrian Arab Airlines" Maskavas–Damaskas reisa pasažieru lidmašīnu nolaisties Ankarā aizdomīgas kravas dēļ un šī krava tika konfiscēta, bet lidmašīnai vēlāk ļāva turpināt ceļu. Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans ceturtdien pavēstīja, ka lidmašīna vedusi militāro aprīkojumu un munīciju, un kravas saņēmējs bijis Sīrijas Aizsardzības ministrija.

Krievija ir viena no nedaudzajām Sīrijas sabiedrotajām, kas saglabājusi tuvas attiecības ar Damasku pēc nemieru sākuma pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu pērn martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!