Foto: DELFI Aculiecinieks

Pagājušajā nedēļā NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijas iznīcinātāji trīs reizes pacēlušies gaisā, lai pavadītu Baltijas valstu robežu tuvumā novērotas Krievijas lidmašīnas, bet Krievijas karakuģis saistībā ar militārajām mācībām licis civilajiem kuģiem Lietuvas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā mainīt kursu, pirmdien paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Atpazīta Krievijas izlūklidmašīna "Il-20" un viens taktiskais bumbvedējs "Su-24", kas lidojuši bez iepriekš saskaņota plāna, ar neieslēgtu atbildētāju, bet uzturējuši sakarus ar lidojumu vadības centru.

10.aprīlī Krievijas Federācijas karakuģis saistībā ar Krievijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā notiekošajām militārajām mācībām ar radiosakaru starpniecību aicinājis civilos kuģus Lietuvas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā mainīt kursu.

Novērot situāciju un identificēt karakuģi nosūtīts Lietuvas Gaisa kara spēku helikopters "Mi-8", kas Lietuvas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, aptuveni 34 jūras jūdzes (63 kilometrus) no Lietuvas piekrastes, identificējis Krievijas Baltijas flotes "Steregučij" klases korveti.

Aizsardzības ministrija atgādinājusi, ka Lietuvas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā atļauts pārvietoties ārvalstu kuģiem, tostarp karakuģiem, taču tiem pienācīgi jāievēro piekrastes valsts noteiktās tiesības un pienākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!