Foto: AFP/Scanpix

Krievijas blogeris un opozīcijas aktīvists Aleksejs Navaļnijs apgalvo, ka viņam izvirzītas oficiālas apsūdzības krāpniecībā un noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizācijā.

"Man jau ir izvirzītas apsūdzības. Krāpniecībā īpaši lielā apmērā un naudas atmazgāšanu. Nelikumīgi nodibināju firmu, kas sniedza pakalpojumus," par izmeklētāju izvirzītajām apsūdzībām Navaļnijs ceturtdien informēja mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Iepriekš ceturtdien Krievijas Izmeklēšanas komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins paziņoja, ka šajā lietā apsūdzības izvirzītas Navaļnija brālim Oļegam.

Izmeklēšanas komitejas Galvenā izmeklēšanas pārvalde ir ierosinājusi krimināllietu par 55 miljonu rubļu (953 tūkstošu latu) krāpniecisku piesavināšanos kravu pārvadājumu jomā pret brāļiem Navaļnijiem  un citām personām pēc Kriminālkodeksa pantiem par personu grupas veiktu krāpniecību sevišķi lielā apmērā un par nozieguma rezultātā iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju.

"Kā noskaidrots izmeklēšanā, Aleksejs Navaļnijs  izveidoja akciju sabiedrību "Glavnoje podpisnoje agentstvo", kurā kā nomināls dibinātājs un ģenerāldirektors bija viņa paziņa, kuram nebija nekāda sakara ar tālāko tās darbību," iepriekš sacīja Markins.

Saskaņā ar izmeklēšanas datiem Oļegs Navaļnijs  2008.gada pavasarī, būdams federālā valsts unitārā uzņēmuma "Počta Rossiji" ("Krievijas pasts") filiāles "Automatizētie šķirošanas centri" Iekšējo pasta sūtījumu departamenta vadītājs, "viltus ceļā pārliecināja kādas tirdzniecības kompānijas ar ārvalstu kapitālu, kura veica komercdarbību Krievijas teritorijā, pārstāvjus noslēgt līgumu par pasta kravu pārvadājumu veikšanu ar firmu "Glavnoje podpisnoje agentstvo".

"Turklāt kravu pārvadājumu pakalpojumus tika plānots sniegt par neapšaubāmi paaugstinātu samaksu un nevis ar   Navaļnija  izveidotās firmas spēkiem, kurai nebija nepieciešamās materiālās bāzes, bet ar cita transporta uzņēmuma palīdzību, kuru vadīja Oļega   Navaļnija  paziņa," sacīja Markins.

Šis transporta uzņēmums no 2008.gada augusta līdz 2011.gada maijam sniedzis ārvalstu tirdzniecības kompānijai pakalpojumus pasta pārvadāšanā Jaroslavļas-Maskavas maršrutā.

"Izmeklēšanā noskaidrots, ka tirdzniecības kompānija par šiem pakalpojumiem ieskaitījusi "Glavnoje podpisnoje agentstvo" norēķinu kontā summu, kas ievērojami pārsniegusi kravu pārvadājumu apjomu. Kravu pārvadājumu, kurus faktiski veica transporta uzņēmums, reālā vērtība bija ne vairāk kā 31 miljons rubļu (537 tūkstoši latu), bet "Glavnoje podpisnoje agentstvo" kontā par it kā sniegtajiem pārvadājumu pakalpojumiem tika ieskaitīti vairāk nekā 55 miljoni rubļu," sacīja Markins.

Saskaņā ar Izmeklēšanas komitejas datiem brāļi   Navaļniji  lielāko daļu šīs summas iztērējuši pašu vajadzībām, bet vairāk nekā 19 miljonus rubļu (329 tūkstošus latu) no šīs summas, lai legalizētu noziedzīgi iegūtos līdzekļus,   Navaļniji ar fiktīviem pamatojumiem un līgumiem it kā par neapdzīvojamas telpas nomu, izejvielām un materiāliem pārskaitīja uz citas firmas norēķinu kontu.

17.decembrī Aleksejs Navaļnijs oficiāli tika informēts par krimināllietu, kas ierosināta pret viņu par 55 miljonu rubļu krāpniecisku piesavināšanos kravu pārvadājumu jomā. Viņam noteikts drošības līdzeklis paraksts par neizbraukšanu no dzīvesvietas.

Aleksejam  Navaļnijam jūlijā tika izvirzīta apsūdzība īpašuma izšķērdēšanas organizēšanā valsts uzņēmumā "Kirovļes". Viņam arī tika noteikts drošības līdzeklis - paraksts par neizbraukšanu no dzīvesvietas. 

Saskaņā ar izmeklēšanas versiju    Navaļnijs, būdams Kirovas apgabala gubernatora padomnieks uz sabiedriskiem pamatiem, organizējis Kirovas apgabala valsts uzņēmuma "Kirovļes" īpašuma izlaupīšanu  pēc norunas ar uzņēmuma "Vjatskaja ļesnaja kompaņija" direktoru Oficerovu un "Kirovļes" ģenerāldirektoru Opaļovu.

Izmeklētāji uzskata, ka 2009.gadā no maija līdz septembrim tika izlaupīti vairāk nekā 10 tūkstoši kubikmetru mežkopības produkcijas, kas piederēja valsts uzņēmumam "Kirovļes". "Tādējādi Kirovas apgabala budžetam tika nodarīti zaudējumi par vairāk nekā 16 miljoniem rubļu (283 tūkstošiem latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!