Pēc bijušā ASV valsts sekretāra Henrija Kisindžera domām, Krievijas stratēģisko interešu izplatīšana uz tās kaimiņvalstīm, tostarp suverēnajām Baltijas valstīm, draud ar atgriešanos pie aukstā kara.
ASV avīzē "Washington Post" publicētajā rakstā, kas veltīts gaidāmajai ASV prezidenta Bila Klintona vizītei Krievijā, Kisindžers norādījis, ka Krievija turpina izdarīt spiedienu uz Baltijas valstīm.

Baltijas valstis, pēc jaunās Krievijas aizsardzības doktrīnas, nav iekļautas Krievijas veidotajā "vienotas ekonomikas telpā, bet vēl joprojām ir pakļautas pastāvīgam Krievijas spiedienam", raksta Kisindžers.

"Ja pēc Krievijas nostiprināšanās reformu dēļ sekos teritoriālā ekspansija, no kā baidās arī visas tās kaimiņvalstis, Krievijas centieni dominēt ātri vai vēlu novedīs pie aukstā kara," uzskata amerikāņu politiķis.

Raksturojot, kā, viņaprāt, ASV vajadzētu veidot savas attiecības ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina valdību, Kisindžers norādīja, ka "Amerikai ir jāciena Krievijas likumīgās drošības intereses. Tomēr jēdziens "likumīgās intereses" izslēdz Krievijas draudus to kaimiņvalstu neatkarībai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!