Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas tiesa trešdien sāka izskatīt lietu, kurā par žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavību apsūdzēti pieci cilvēki. Lietas izskatīšana sākta, neraugoties uz to, ka žurnālistes bērni un viņu advokāti prāvu boikotē.

Maskavas pilsētas tiesas tiesnesis Pāvels Meļehins atteicās atlikt prāvu, kā to bija lūguši divi Poļitkovskas bērni, kas iepriekš bija brīdinājuši, ka šonedēļ tiesas sēdēs nevarēs piedalīties.

"Cietušās puses klātbūtne ir vēlama, ja ne pat nepieciešama," sacīja aizstāvības puses advokāts Murads Musajevs. "Mēs kategoriski iebilstam pret sēdes turpināšanu."

Poļitkovskas bērni arī pauduši neapmierinātību ar to, ka ar viņiem nav notikusi konsultēšanās par tiesas piesēdētāju izraudzīšanos.

Neraugoties uz to, tiesnesis nolēma turpināt lietas izskatīšanu.

Slepkavības īstenošanā apsūdzēti četri čečeni un Maskavas policists.

"Mēs gaidījām teju septiņus gadus, līdz šie slepkavas stāsies tiesas priekšā, bet valsts nevar pagaidīt dažas dienas," teikts Poļitkovskas bērnu Veras un Iļjas paziņojumā, kas publicēts Poļitkovskas laikrakstā "Novaja Gazeta".

"Mēs atsakāmies piedalīties šajā prāvā," paziņoja žurnālistes bērni, mudinot arī savus advokātus prāvu boikotēt. Advokāti patlaban atrodas ārzemēs.

Līdz ar to prāva sākusies, klātesot tikai aizstāvības pusei.

Daži aizdomās turamie lūguši uzlabot ieslodzījuma apstākļus, no tiesas zāles ziņo laikraksts "Novaja Gazeta".

Izmeklēšanas kritiķi norāda - lai gan tiek tiesāts aizdomās turamais nozieguma organizētājs un slepkava, nozieguma pasūtītājs joprojām ir brīvībā un viņa vārds publiski nav ticis nosaukts.

Poļitkovska savulaik iemantoja daudz ietekmīgu ienaidnieku ar saviem bezbailīgajiem rakstiem, kā arī prokremlisko grupējumu Čečenijā pastrādāto nežēlību atmaskošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!