Foto: RIA Novosti/Scanpix

Čehijas un Slovākijas valdības apsūdzējušas Krieviju vēstures pārrakstīšanā, kad Krievijas valsts televīzijā pārraidītā dokumentālā filmā attaisnota 1968. gada PSRS vadītā invāzija toreizējā Čehoslovākijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

23. maijā kanāla "Rossija 1" demonstrētajā raidījumā apgalvots, ka PSRS vadītās militārās alianses (Varšavas pakts) darbībām Čehoslovākijā bijis pilnībā aizsardzības raksturs pret "agresīvo" NATO.

Aiz "miermīlīgās civilās sacelšanās ar romantisku nosaukumu Prāgas pavasaris" slēpies NATO plānots "militārais apvērsums", stāstīts filmā. Invāzija Čehoslovākijā bijusi nepieciešama šī apvērsuma novēršanai.

Čehijas valdība, reaģējot uz šiem Krievijas propagandas apgalvojumiem, ir izsaukusi Krievijas vēstnieku Prāgā Sergeju Kiseļovu, lai izteiktu viņam protestu.

Tikmēr Slovākijas Ārlietu ministrija pārraidi nosaukusi par "viltotu un patiesību izkropļojošu darbu", kas izmanto vecas "ideoloģiskās klišejas". Bratislava norāda, ka filmas demonstrēšana kaitē tradicionāli labajām Krievijas un Slovākijas attiecībām.

1968. gada PSRS vadītā militārā invāzija Čehoslovākijā apturēja demokrātiskās reformas, kas tika nodēvētas par Prāgas pavasari. Aleksandra Dubčeka vadītā Čehoslovākijas Komunistiskā partija bija vājinājusi preses cenzūru un mēģināja ieviest "sociālismu ar cilvēka seju".

PSRS vadība tad Čehoslovākijā iesūtīja 2000 tanku un 50 000 karavīru lielus spēkus, atjaunojot stingru Maskavas kontroli. Sadursmēs gāja bojā vairāk nekā 100 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!