Foto: Reuters/Scanpix

Valstij piederoša Krievijas telekomunikācijas firma izveidojusi jaunu interneta savienojumu izolētajai Ziemeļkorejai, sniedzot totalitārajai valstij potenciālas iespējas uzlabot savas kiberuzbrukumu spējas un aizsargāt savu tīmekļa infrastruktūru, vēsta "The Washington Post".

Jauno savienojumu, ko nodrošina Krievijas kompānija "TransTeleCom" pirmais svētdien pamanīja interneta analītiķis Orakls Dins.

Jaunais savienojums papildina līdzšinējo valsts pieslēgumu, kuru kopš 2010. gada nodrošina Ķīnas kompānija "Unicom". Eksperti skaidro, ka papildu pieslēgums palielina interneta savienojuma kapacitāti un spējas pretoties kiberuzbrukumiem.

Jāatgādina, ka 2014. gadā, kad notika kiberuzbrukums kompānijai "Sony Pictures", ko eksperti saistīja ar Ziemeļkoreju, izolētā valsts pēkšņi zaudēja interneta savienojumu. Speciālisti pauda aizdomas, ka tā bijusi ASV atbilde par Ziemeļkorejas kiberuzbrukumiem.

"TransTeleCom" ir daļa no valsts uzņēmuma Krievijas dzelzceļš, ko kādreiz vadīja prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais Vladimirs Jakuņins. Lai gan Jakuņins 2015. gadā amatu zaudēja, kompānijai joprojām ir ciešas saites ar prezidentu, uzskata eksperti.

"Tas nozīmē, ka savienojums izveidots ar Krievijas valdības atbalstu," norāda Andrejs Soldatovs, kurš pētījis Kremļa darbības internetā.

Ziņas par jauno interneta savienojumu pienāk laikā, kad pieaug pret Ziemeļkoreju vērstais starptautiskais spiediens un tiek pastiprinātas sankcijas Phenjanas veikto kodolizmēģinājumu un ballistisko raķešu testu dēļ.

Turklāt pastiprinātās ANO sankcijas atbalsta arī Ziemeļkorejas tradicionālā partnere un galvenā tirdzniecības partnere Ķīna, palielinot ekonomisko spiedienu pret Phenjanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!