Foto: AFP/Scanpix

ASV finanšu ministrs Džeikobs Lū trešdien brīdināja Krieviju, ka tās rīcība Ukrainā apdraud tās vietu prestižās pasaules astoņu attīstītāko valstu grupas (G8) samitā.

Lai arī Krievijai ir paredzēts jūnijā samitā tās kūrortpilsētā Sočos uzņemt G8 līderus, Lū saistīja tās iebrukumu Krimas pussalā un jaukšanos valsts iekšējās lietās ar tās tālāko pozīciju G8.

"Manuprāt, mēs esam uz ceļa, kad, manuprāt, ir skaidrs, ka Krievija nevar sēdēt G8 sanāksmē Sočos, īstenojot tās pašreizējo politiku," sacīja Lū. "Krievija ir jāsauc pie atbildības par tās rīcību un tai arī ir jābūt ceļam, kā atkāpties no šīs bīstamās eskalācijas."

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs jau svētdien asiem vārdiem brīdināja Krieviju, ka, realizējot militāru iejaukšanos Ukrainā, tā riskē zaudēt G8.

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam "nebūs G8 samita Sočos, viņš pat var vairs neatrasties starp G8 valstīm, ja šis turpināsies. Viņu var sagaidīt Krievijas biznesa līdzekļu iesaldēšana, Amerikas uzņēmēji var aiziet, var notikt rubļa tālāka vērtības krišanās," brīdināja Kerijs.

"Tam var būt dārga cena. ASV ir vienotas, Krievija ir izolēta. Tā nav spēka pozīcija," norādīja ASV valsts sekretārs.

ASV, Lielbritānija un Francija jau paziņojušas, ka tās pārtrauc gatavošanos jūnijā Sočos paredzētajai G8 valstu sanāksmei.

"Ja Krievija vēlas būt G8 valsts, tai jāuzvedas kā G8 valstij. G8 un vēl vairākas valstis ir gatavas spert stingrus soļus, lai izolētu Krieviju saistībā ar šo invāziju. Viņi ir gatavi ieviest sankcijas, viņi ir gatavi izolēt Krievijas ekonomiku, rubļa vērtība jau krītas," sacīja Kerijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!