Foto: AP/Scanpix

Krievijas zinātnieki sestdien izgāja Maskavas ielās, lai protestētu pret valdību, bažījoties, ka pēc mediju, cilvēktiesību aktīvistu un opozīcijas apspiešanas kārta varētu būt pienākusi arī zinātnei.

Vairāki tūkstoši demonstrantu, kuru vidū bija zinātnieki un intelektuāļi, pauda satraukumu par drūmajām Krievijas zinātnes izredzēm, saskaroties ar valsts birokrātijas stindzinošo spiedienu.

Demonstrācijai pievienojās arī opozīcijas pārstāvji, tostarp Aleksejs Navaļnijs.

"Varasiestādes žņaudz zinātni" un "Nobela prēmijas laureāti ir ārvalstu aģenti," varēja lasīt uz plakātiem.

Taču demonstranti nesa plakātus arī ar tādiem saukļiem kā "Putins nevar atrisināt problēmas, viņš pats ir problēma."

"Ak vai, zinātne lēnām mirst. Masīvo neizglītotības uzbrukumu atbalsta mediji un varasiestādes," uzrunājot mītiņa dalībniekus, atzina astrofiziķis Boriss Šterns.

Protesta akcija sākotnēji bija reakcija uz filantropa un Kreivijas zinātnes finansētāja Dmitrija Zimina fonda pasludināšanu par tā dēvēto ārvalstu aģentu.

Neapmierinātība krievu zinātnieku vidū bieda jau ilgi, taču varasiestāžu vēršanās pret Zimina fondu "Dinastija" izsauca atklātu dusmu izvirdumu.

Zimins uz Tieslietu ministrijas lēmumu reaģēja, paziņojot, ka slēgs savu fondu, ja varasiestādes neatvainosies, un uz laiku izbrauca no Krievijas.

Demonstrācijā saskaņā ar aģentūras AFP aplēsēm piedalījās aptuveni 2000 cilvēku, taču opozīcijas aktīvisti lēš, ka ielās izgājuši 3500 cilvēki.

Zimina fonds pirmdien sasaucis valdes sēdi, lai lemtu, kā rīkoties turpmāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!