Foto: Reuters/Scanpix

Krimas varas iestādes ceturtdien sākušas ukraiņu bēgļu pārcelšanas programmu uz Krievijas reģioniem, kaut arī daudzi cilvēki nevēlas pamest Krimu un plāno atgriezties Ukrainā.

Jau uz Krievijas reģioniem pārvietotie bēgļi atzīst, ka gaidījuši ko vairāk.

Eksperti uzskata, ka bēgļu pārvietošana saistīta ar neseno Krievijas migrācijas dienesta lēmumu no 1.septembra aizvērt visus īslaicīgās Ukrainas bēgļu patversmes kā Krimā, tā arī vairākos Krievijas reģionos.

Īslaicīgajās bēgļu patversmēs Krimā šobrīd atrodas vairāk nekā septiņi tūkstoši bēgļu no Ukrainas dienvidaustrumiem un katru dienu Krimā ierodas no 300 līdz 500 cilvēkiem.

Kā paziņoja Krievijas anektētās Krimas "premjerministrs" Sergejs Aksjonovs, cilvēku izvešanas grafiks jau ir sastādīts un par to atbildīgie ir Krievijas migrācijas dienests un "Krievijas dzelzceļš". Viņš piebilda, ka katru dienu Krimu pametīs apmēram tūkstotis bēgļu, tomēr precīzu cilvēku pārvietošanas grafiku neizpauda.

Krimas žurnālists Aleksejs Kazakevičs norādīja, ka precīzus datus par bēgļu skaitu Krimā ir grūti noteikt. Daudz cilvēki nereģistrējas bēgļu punktos, bet tos, kuri reģistrējušies, jau vairākus mēnešus izved no Krimas. Kā uzskata Kazakvičs, cilvēku izvešana no Krimas ir sava veida "specifiska valsts demogrāfijas politika."

"Pirms pāris mēnešiem bēgļus no kontinentālās Ukrainas te uzņēma ar pompu, troksni, presi, viņus izvietoja īpašās nometnēs. Ar laiku valsts amatpersonas paziņoja, ka Krima un Sevastopole nav saņēmušas no Maskavas bēgļu izvietošanas kvotas, tāpēc visi, kas reģistrējās, tiks nosūtīti uz citiem reģioniem. Es apspriedos ar ierēdņiem, ar cilvēkiem, kuri ieradušies no kontinenta, viņi teica, ka bēgļus nosūta uz tiem Krievijas reģioniem, kuros ir sarežģīta demogrāfiskā situācija, bet no ekonomiskā skatu punkta var [tur] izvietot cilvēkus, kuriem ir perspektīva iegūt darbu. Tos, kuri reģistrējas kā bēgļi un kuri saņem palīdzību, pirms pusotra mēneša sāka ar lidmašīnām un vilcieniem nogādāt reģionos, kur viņiem piedāvā dzīvesvietu, darbu un iespēju palikt jau uz visiem laikiem," pavēstīja Kazakevičs.

"Sociālajos tīklos parādās informācija, ka cilvēki vēlas atgriezties Ukrainas teritorijā, lai nebūtu jādodas tālu no Krimas. Līdzko beigsies vasara, bērni būs jāved uz skolu un cilvēki mēģinās atgriezties. Tādu ir diezgan daudz, viņi stāstīja, ka aizbraukuši uz Krimu uz pāris mēnešiem, līdzekļi atļāvuši viņiem [Krimā] daudzmaz iztikt. Daži baidās atgriezties, daži nē," informēja Kazakevičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!