Foto: AFP/Scanpix

Laikraksta "The Washington Post" savāktie dati liecina, ka ASV policija nošauj divreiz vairāk cilvēku, nekā tas redzams oficiālajos datos, vēsta raidsabiedrība BBC.

2015. gada pirmajos piecos mēnešos likumsargi ir nogalinājuši 385 cilvēkus – vidēji vairāk nekā divus dienā, uzsver laikraksts. Neproporcionāli liels šajā sarakstā ir melnādaino īpatsvars.

Tikmēr oficiālā statistika, kas veidota no tiesībsargājošo iestāžu sniegtajiem ziņojumiem, liecina, ka ik gadu kopš 2008. gada tiek nogalināti vidēji 400 cilvēki.

ASV pēdējā laikā sabiedrības uzmanību piesaistījuši vairāki strīdīgi gadījumi, kad policisti nogalinājuši neapbruņotus melnādainos iedzīvotājus.

Policistiem atļauts pielietot letālu spēku, ja tiek apdraudēta viņu vai citu cilvēku dzīvības. Tomēr pašlaik nav uzticama veida, kā izsekot tam, cik cilvēku likumsargi ir nogalinājuši, norāda "The Washington Post".

Valdība paļaujas uz ziņojumiem, ko sniegušas 17 000 tiesībsargājošās iestādes, taču šajā skaitā nav iekļauti gadījumi, kad nogalināšana nav bijusi pamatota.

Izmantojot policijas ziņojumus, vietējo mediju ziņas un intervijas ar policistiem, "The Washington Post" fiksējis katru 2015. gada nāvējošo policijas šaušanu. Atklājies, ka rādītājs ir 2,6 nošautie dienā, kamēr oficiālajos datos figurē 1,1 nogalināta persona ik dienas.

Laikraksts arī secina, ka melnādaino nogalināšanas rādītājs ir trīs reizes lielāks, ja salīdzina ar baltajiem un citu rasu pārstāvjiem. Vairums nošauto bijuši bruņoti, bet katrs sestais bijis neapbruņots vai ar rotaļu ieroci.

Starp nogalinātajiem ir 365 vīrieši un 20 sievietes. 118 cilvēki bijuši vecumā no 25 līdz 34 gadiem, 94 no 35 līdz 44 gadiem, bet astoņi bijuši par 18 gadiem jaunāki bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!