Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija nav Sīrijai piegādājusi zenītraķešu kompleksus "S-300", lai gan Damaska iemaksājusi depozītu vairāku miljonu apmērā un vairāki zenītraķešu kompleksi jau ir uzbūvēti, piektdien vēsta laikraksts "Vedomosti".

Kaut gan saskaņā ar noslēgto līgumu Sīrijas pasūtītos zenītraķešu kompleksus bija plānots nosūtīt jau pavasarī, tagad šķiet, ka piegāde nav gaidāma agrāk par 2014.gada vasaru, atsaucoties uz vārdā neminētu informācijas avotu Krievijas bruņojuma ražošanas industrijā, raksta izdevums.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins jūnijā atklāja, ka Maskava vēl nav Sīrijai piegādājusi modernās pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas.

"S-300" sistēmas Sīrija Krievijai pasūtīja 2011.gadā par vienu miljardu dolāru (527 miljoniem latu).

Sīrijas premjerministra vietnieks Kadri Džamils, jūlijā viesojoties Maskavā, uzsvēra, ka visi ar Krieviju noslēgtie līgumi par bruņojuma piegādi joprojām ir spēkā.

Tiek uzskatīts, ka "S-300" sistēmu nonākšana Sīrijas režīma pārziņā apgrūtinātu iespējamos Izraēlas gaisa uzlidojumus Sīrijā, kā arī sarežģītu militārās atbalsta misijas, ko veiktu Rietumi vai reģiona spēki.

Lai gan rietumvalstis iebilst pret ieroču piegādi Sīrijas režīmam, Krievija apgalvo, ka Sīrijai piegādātās pretgaisa aizsardzības raķetes ir "stabilizējošs faktors".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!