Foto: AFP/Scanpix

No gūsta atbrīvots Lībijas premjerministrs Ali Zeidans, kuru ceturtdienas rītā sagūstīja bijušie nemiernieki, atsaucoties uz Āfrikas valsts valdību, ziņo raidsabiedrība BBC.

Ar Lībijas valdību cieši saistītā bijušo pret Muamaru Kadafi karojošo nemiernieku grupa iepriekš paziņoja, ka ir "arestējusi" premjeru par Lībijas lomu ASV operācijā, kuras laikā amerikāņu specvienības nedēļas nogalē Tripolē arestēja aizdomās turamo "Al Qaeda" kaujinieku Abu Anasu al Libi.

Tāpat Revolucionāro brigāžu kaujinieki, kurus valdība ir nolīgusi drošības uzturēšanai Tripolē, apgalvoja, ka rīkojumu arestēt premjeru izdevis ģenerālprokurors. Tieslietu ministrija to noliedz.

Nedēļas nogalē notikusī ASV specvienību operācija ir saniknojusi daudzus Lībijas bruņotos grupējumus.

Jau vēstīts, ka bruņoti uzbrucēji agrā ceturtdienas rītā arestēja Lībijas premjeru Zeidanu. Valdības nolīgtie bijušie nemiernieki pēc tam paziņoja, ka premjers ir arestēts.

Zeidans nolaupīts no Tripoles viesnīcas "Corinthia", kurā viņš dzīvo.

Pagājušajā mēnesī vizītē Lielbritānijā Zeidans lūdza Londonas palīdzību Lībijas atbruņošanā.

Lībijas premjerministrs sagūstīts vien dažas dienas pēc ASV specvienību operācijas, kuras laikā Tripolē tika sagūstīts aizdomās turamais "Al Qaeda" kaujinieks Abu Anass al Libi.

Amerikāņu desantnieki al Libi sagūstīja sestdien Tripolē. Al Libi bija izsludināts meklēšanā saistībā ar 1989.gada sprādzieniem ASV vēstniecībās Kenijā un Tanzānijā, un par viņa notveršanu ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) bija izsludinājis piecu miljonu dolāru (2,6 miljonu latu) lielu atlīdzību.

Lībijas amatpersonas operāciju asi kritizēja un apgalvoja, ka tām nav bijusi nekāda loma tās īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!