Foto: AP/Scanpix

Bruņoti uzbrucēji agrā ceturtdienas rītā sagūstījuši Lībijas premjerministru Ali Zeidanu, pavēstījusi Lībijas valdība.

Zeidana pašreizējā atrašanās vieta nav zināma.

Tikmēr bijušie Lībijas nemiernieki, ko valdība nolīgusi drošības uzturēšanai Tripolē, vēlāk ceturtdienas rītā nākuši klajā ar apgalvojumu, ka premjeru ir "arestējuši" vēsta aģentūra "Reuters".

Premjers arestēts par Lībijas lomu ASV operācijā, kuras laikā amerikāņu specvienības nedēļas nogalē Tripolē arestēja aizdomās turamo "Al Qaeda" kaujinieku Abu Anasu al Libi, aģentūrai paziņoja par Revolucionārajām brigādēm sauktais nemiernieku grupējums.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņoja, ka Lībijas valdība bija informēta par operāciju, pamatojumu premjera arestam pauž nemiernieku brigāde.

Iepriekš ceturtdien vēstīts, ka tiek pieļauts, ka premjerministru sagūstījuši bijušie nemiernieki.

"Pārejas valdības vadītāju Ali Zeidanu uzbrucēji nezināmu iemeslu dēļ nogādājuši nezināmā vietā," teikts valdības izplatītajā paziņojumā.

Vienlaikus gan izskanējusi versija, ka premjerministru arestējis ar Lībijas valdību saistīto nemiernieku - Revolucionāro brigāžu - noziegumu apkarošanas departaments.

Kāds vārdā neminēts avots premjerministra birojā atklāja, ka Zeidans nolaupīts no Tripoles viesnīcas "Corinthia", kurā viņš dzīvo.

Situācijas risināšanā iesaistīta valdība un Lībijas pagaidu parlaments - Vispārējais nacionālais kongress -, bet Lībijas iedzīvotāji tiek mudināti saglabāt mieru.

Pagājušajā mēnesī vizītē Lielbritānijā Zeidans lūdza Londonas palīdzību Lībijas atbruņošanā.

Lībijas premjerministrs sagūstīts vien dažas dienas pēc ASV specvienību operācijas, kuras laikā Tripolē tika sagūstīts aizdomās turamais "Al Qaeda" kaujinieks Abu Anass al Libi.

Amerikāņu desantnieki al Libi sagūstīja sestdien Tripolē. Al Libi bija izsludināts meklēšanā saistībā ar 1989.gada sprādzieniem ASV vēstniecībās Kenijā un Tanzānijā, un par viņa notveršanu ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) bija izsludinājis piecu miljonu dolāru (2,6 miljonu latu) lielu atlīdzību.

Lībijas amatpersonas operāciju asi kritizēja un apgalvoja, ka tām nav bijusi nekāda loma tās īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!