Foto: DELFI

Izdodot Amerikas Savienotajām Valstīm nelikumīgā bruņojuma pirkšanā un kontrabandā apsūdzēto Krievijas pilsoni Dmitriju Ustinovu, Lietuva gājusi ASV pavadā, ceturtdien savā Tvitera kontā raksta Krievijas Ārlietu ministrijas pilnvarotais cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma jautājumos Konstantīns Dolgovs.

"Viļņas lēmums izdot Ustinovu raisa nopietnu nožēlu. Lietuva sākusi iet savu amerikāņu partneru pavadā," viņš paziņojis.

Ziņots, ka 47 gadus vecais maskavietis Ustinovs, ko izsludinājušas meklēšanā ASV Delavēras štata tiesībsargāšanas iestādes, aprīļa vidū tika aizturēts Viļņas lidostā, kur viņš bija ieradies apspriest nakts redzamības ierīču iegādes darījumu. Lietuvas mediju rīcībā esošā informācija liecina, ka notiesāšanas gadījumā Ustinovam var tikt piespriests 20 gadu ieslodzījums.

Lai gan šīs ASV armijā izmantotās ierīces nav pieskaitāmas pie nāvējoša bruņojuma, tās īpaši interesē organizētās noziedzības pasaules pārstāvjus un teroristus un Amerikas Savienotajās Valstīs iekļautas tāda bruņojuma sarakstā, kura turēšanai vajadzīga īpaša Tieslietu ministrijas atļauja. Ustinovam izvirzītas apsūdzības arī noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanā.

Ustinovs apgalvo, ka daļa nakts redzamības ierīču Krievijā nav aizliegtas un viņš tās pircis nevis tālākpārdošanai, bet tikai medībām un zvejai. Spriežot pēc lietas materiāliem, šo medību un zvejas vērienam būtu jābūt patiesi iespaidīgam, jo šim nolūkam viņš ar kādas Kiprā bāzētas kredītsabiedrības starpniecību savam sadarbības partnerim pārskaitījis 184 992 dolārus. Pirkumus apsūdzētais saņēmis pa pastu.

Amerikas Savienotajās Valstīs 25.martā Ustinovam izvirzītas apsūdzības ASV aizsardzības ieroču sarakstā iekļautu ierīču nelikumīgā eksportēšanā un kontrabandā, darbojoties grupā, kā arī noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanā. Lūgumu aizturēt Ustinovu Lietuvas dienesti saņēma no ASV Tieslietu ministrijas. Šobrīd nav zināms, vai viņu uz Lietuvu uzaicinājuši ASV dienestu aģenti vai bruņojuma tirgoņi.

ASV izmeklētāji noteikuši, ka Ustinovs 2010.gada vasarā nosūtījis elektronisko vēstuli kādam savam partnerim, lūdzot nopirkt konkrētas nakts redzamības ierīces. Viņš arī devis līdzzinātājam padomus, kā novērst ASV un Krievijas muitas darbinieku aizdomas, pārsūtot šīs ierīces. No tā brīža līdz pagājušā gada oktobrim nelikumīgi iegādātas un pa pastu nosūtītas Ustinovam vismaz 13 ietaises. 2011.gadā Ustinovs pats viesojies ASV, kur viesnīcā ticies ar savu partneri un saņēmis no viņa termovideoskopus.

Pagaidām amerikāņi nav noskaidrojuši, kam Ustinovs pārdevis nelikumīgi iegādātās ierīces, bet lietā figurē arī citas personas, kas varētu būt saistītas ar noziedzīgo pasauli.

Lēmumu par Ustinova izdošanu jau 22.jūlijā pieņēma Viļņas apgabala tiesa. Viņš to pārsūdzēja, tomēr Lietuvas apelācijas tiesa 14.augustā šo pārsūdzību noraidīja. Tiesa norādīja, ka uzklausījusi Lietuvas Aizsardzības ministrijas pārstāvi, kurš atzinis, ka Lietuvā šādas ierīces atzītas par militāru aprīkojumu.

Kā skaidroja apelācijas tiesas tiesnesis, vienīgais apstāklis, kura dēļ Lietuva nevarētu izdot apsūdzēto, varētu būt tas, ja par inkriminētajām darbībām viņam Amerikas Savienotajās Valstīs draudētu nāvessods.

23. augustā Lietuva Ustinovu izdeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!