Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, kas uzturas vizītē Ukrainā, personiski pārliecinājies, ka Krievijas atbalstītie separātisti neievēro pamieru, trešdien paziņojusi Ārlietu ministrija.

Apmeklējot ukraiņu jūras kājniekus Širokines ciematā pie Mariupoles pilsētas, ministrs pieredzējis pamiera pārkāpumu - separātisti tobrīd laiduši darbā granātmetēju.

"Es pats personiski pārliecinājos, ka separātisti neievēro pamieru. Drošība reģionā nav garantēta - to man nācās dzirdēt gan no apgabala vadītājiem, gan no iedzīvotājiem," pastāstījis Linkevičs.

"Diemžēl runāt par Minskas vienošanos izpildi nevar. Krievijai un tās atbalstītajiem separātistiem jāizbeidz apšaudes, jāizved karaspēka daļas no Ukrainas un jānodod robežkontrole Ukrainai. To nosaka ne tikai starptautiskās sabiedrības prasības, bet arī Mariupoles un visas Austrumukrainas cilvēku saprotamā vēlme dzīvot vienotā un mierīgā valstī," viņš uzsvēris

Pēc Linkeviča teiktā, apciemojot karavīrus, viņš vēlējies "apliecināt cieņu tiem, kuri atrodas priekšējās līnijās, aizstāvot brīvību un eiropeiskās vērtības".

Tiekoties ar Doņeckas gubernatoru un pilsētas mēru, Lietuvas ārlietu ministrs interesējies par drošības situāciju pilsētā un tās apkaimē.

"Gribētos ciemoties jūsu pilsētā, kad apkārt nenotiek apšaudes, bet draugi ierodas gan tad, kad klājas viegli, gan tad, kad ir grūti. Ar šo vizīti gribam apliecināt Lietuvas solidaritāti ar Ukrainu, ar jūsu cilvēkiem," viņš piebildis.

Vienlaikus Linkevičs uzsvēris, ka šobrīd Ukrainai ir ļoti svarīgi īstenot reformas un turpināt saliedēt visu sabiedrību, lai tādējādi stiprinātu valsti.

Viņš arī informējis, ka Lietuva kopā ar Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO) plāno rosināt mobilu konsulāro misiju, kas ļautu Mariupoles un tuvējo rajonu iedzīvotājiem iesniegt dokumentus Šengenas vīzas saņemšanai, jo pašlaik viņiem šai nolūkā jāmēro vairāki simti kilometru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!