Foto: Reuters/Scanpix

Turpinoties diskusijām par to, vai Lietuvā būtu jāatļauj slānekļa gāzes krājumu izpēte un apguve, pirmdien sabiedrības neizpratni izraisījis vairākos medijos izplatīts paziņojums, kura autori šai jautājumā lūdz palīdzību Krievijas un Baltkrievijas prezidentiem Vladimiram Putinam un Aleksandram Lukašenko, vēsta portāls "Alkas.lt".

Dēvējot sevi par biedrību "Būsim vienoti" un uzsverot, ka raksta žemaišu un visu lietuviešu vārdā, viņi vēršas pie abu kaimiņvalstu līderiem, vaicājot, kā apturēt draudošās briesmas. Aicinājumu parakstījuši trīs cilvēki.

Jau ziņots, ka Lietuvā sabiedrība visai asi iebildusi pret iespējamo slānekļa gāzes ieguvi triju rajonu teritorijā. Raizējoties, ka šie darbi apdraudēs vides tīrību un ūdens resursu kvalitāti, iesaistīto rajonu iedzīvotāji un viņu atbalstītāji rīkojuši gan plašas un skaļas protesta akcijas, gan nelielus piketus.

Taču nule izplatīto paziņojumu slānekļa gāzes ieguves pretinieki, Tauraģes rajona Žīgaišu pilsētiņas iedzīvotāji, vērtējuši kā "nekrietnu provokāciju", kuras nolūks varētu būt kompromitēt viņu cīņu.

Kā atgādina portāls, tai pašā dienā izskanējusi arī informācija, ka Žīgaišu kopienas iedzīvotāji otrdien rīko preses konferenci Seimā par to, kā valdība pilda starpnieka lomu starp vietējo sabiedrību un ASV kompāniju "Chevron", kurai var tikt uzticēti slānekļa gāzes krājumu izpētes darbi.

Žīgaišu pārstāvji otrdien bija aicināti uz darba tikšanos valdībā ar "Chevron" pārstāvjiem, bet atteicās tajā piedalīties, uzzinot, ka diskusijā nedrīkstēs būt klāt vides organizāciju pārstāvji un nebūs atļauts filmēt.

Abi paziņojumi medijos parādījās vienlaikus, radot maldīgu priekšstatu, ka Žīgaišu iedzīvotāji nevēlas runāt ar Lietuvas valdību un tajā pašā laikā vēršas pēc palīdzības pie Krievijas un Baltkrievijas līderiem.

Žīgaišu kopienas priekšsēdētājs Jons Nairanausks nav slēpis sašutumu par šo dokumentu un sacījis, ka otrdien gatavojas oficiāli norobežoties no provokatīvā paziņojuma.

"Tas ir nekrietni. Izvēlēts laiks, kad mēs tikko esam atteikušies piedalīties diskusijā, un izmesta šāda "pīle". Mums ar to nav nekāda sakara. Šie darboņi nekādā ziņā nerunā nedz Žīgaišu kopienas, nedz tās līderu vārdā," viņš uzsvēris.

Paziņojuma autori savukārt apgalvojuši, ka ar Nairanausku viss esot saskaņots pa tālruni, bet viņš pats tekstu vēl neesot redzējis.

Putinam un Lukašenko adresētajā paziņojumā biedrība "Būsim vienoti" raksta (teksts nav rediģēts): "Mēs, Jūsu tuvākie vēsturiskie brāļi un māsas, pašreizējās politiskās situācijas spiesti, rakstām Jums pirmo vēstuli no Žemaišiem un Mūsu brāļiem Lietuviešiem. Mēs - Žemaiši un Lietuvieši saprotam, ka šodiendienai mūsu vērtības: mūsu kopīgā kultūra, tradīcijas, pasaules uzskats, ģimenes vērtības pārvērsti rietumu niecībā. Mūsu tauta ir pacietīga, bet visam ir robežas. Zaudējot visu, Mums atlicis tikai tīrs dzeramais ūdens, kas ir Mūsu un Jūsu kopīgā bagātība. Pēdējā laikā Žemaitijā aktivizējusies slānekļa gāzes izpēte un ieguve. Mūsu zinātnieki un zinātnieki no citām valstīm apgalvo, ka šis ieguves veids nenovēršami novedīs pie ekoloģiskās katastrofas un neglābjamas Mūsu kopīgā dzeramā ūdens piesārņošanas. Kādā veidā Mēs varētu apturēt šo un citas Mums draudošās Kopīgās briesmas?"

"Jā, tas ir mūsu paziņojums. Mēs esam pielikuši arī pasta sūtījuma čeku kopiju, vēl ir arī oriģināls ar mūsu parakstiem. Atceroties vēsturi - ne no cara laikiem, bet no Žaļģires kaujas laikiem -, mēs domājam, ka gan mūsu brāļi baltkrievi, gan krievi ir mūsu vēsturiskie brāļi," sacījis biedrības "Būsim vienoti" iniciatīvas grupas pārstāvis Vaids Lekstutis.

"Mūsu pazemes ūdeņi ir vieni un tie paši. Ne jau mēs to izdomājām, tie ir mūsu zinātnieku apgalvojumi. Kaimiņi baltkrievi un Kaļiņingradas apgabals dzer absolūti tādu pašu ūdeni, " viņš skaidrojis.

Lekstutis izteicis cerību, ka kaimiņvalstu prezidentus šī vēstule ieinteresēs. "Mēs ceram uz saprātīgu reakciju. Kāda tā varētu būt? Nogaidīsim un redzēsim. Mūs viņu viedoklis interesē - ar nepacietību gaidām atbildi," viņš atzinies, bet nav norādījis, kādu konkrētu atbalstu biedrība gaida no Krievijas un Baltkrievijas līderiem.

Lēsts, ka Lietuvas zemes dzīlēs varētu būt aptuveni 100 miljardi kubikmetru slānekļa gāzes, bet tehniski iespējams iegūt aptuveni desmito daļu šā apjoma -10-12 miljardus kubikmetru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!