Foto: PantherMedia/Scanpix

Krievija atteikusies no savas prasības Eiropas Savienībai (ES) vēl atlikt brīvās tirdzniecības līguma ar Ukrainu stāšanos spēkā un samierinājusies, ka līgums stāsies spēkā nākamajā gadā, pirmdien paziņojusi ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma.

Pēc sarunām ar Krievijas un Ukrainas amatpersonām Malmstrēma pavēstīja, ka Krievijas delegācija nav apstrīdējusi atsauci, ka līgums stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Komisāre norādīja, ka pastāv "skaidra sapratne", ka līgums tagad netiks labots un tiks īstenots noliktajā laikā.

Brīvās tirdzniecības līgums ir daļa no plašākā 2014.gadā noslēgtā ES Asociācijas līguma, kas kļuva par pamatu Ukrainas krīzei. Līgumam bija jāstājas spēkā jau šī gada janvārī.

Tomēr septembrī ES atlika līguma ieviešanu uz gadu, lai veicinātu miera procesu līdz ar vienošanos par pirmo ugunspārtraukšanu Ukrainā.

Apmaiņā pret to Krievija bija apsolījusi atkāpties no represijām, ar kurām tā draudēja, ja ES un Ukrainas līgums stātos spēkā bez tās interešu ievērošanas.

Krievija apgalvo, ka ES un Kijevas brīvās tirdzniecības līgums kaitēs tās nozīmīgajām ekonomiskajām saitēm un interesēm Ukrainā.

ES, Ukrainai un Krievijai bijuši vairāki kopīgi sarunu raundi par šo jautājumu, bet progress netika panākts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!