Foto: Reuters/Scanpix

Maskavas pilsētas vadība ir devusi zaļo gaismu ekskluzīvas klīnikas celtniecībai, kura paredzēta prezidenta Vladimira Putina un augstāko amatpersonu ārstēšanai, atsaucoties uz tehniskajiem plāniem un avotu sniegto informāciju, ziņo aģentūra "Reuters".

Pirmdien publicētā paziņojumā Maskavas Arhitektūras un pilsētceltniecības komiteja paziņoja, ka ir apstiprināti dokumenti un projekta plāni, kas nepieciešami celtniecības darbu uzsākšanai Kremļa vadītās Centrālās klīniskās slimnīcas teritorijā Maskavas nomalē.

Īpašā ziņojumā janvārī "Reuters" skaidroja, ka plānotā klīnika tiks aprīkota ar komunikācijas sistēmām, kādas saskaņā ar Krievijas likumu ir paredzētas tikai prezidentam, premjeram un citām augstākajām amatpersonām.

Arhitektūras komitejas interneta vietnē uz īsu brīdi bija publicēta informācija par plānoto objektu, no tās secināms, ka visā ēkā būs vietas tikai sešiem pacientiem, intensīvās terapijas nodaļa un izolators ar vienu gultu katrā nodalījumā.

Vietnē nebija nekas teikts par īpašajām komunikācijas sistēmām, par kurām uzzināja "Reuters".

Savukārt īslaicīgi publicētie iekštelpu plāni atklāj, ka klīnikai būs četri stāvi. Par pēdējo stāvu nekāda detalizēta informācija nebija pieejama. Taču "Reuters" redzētie dokumenti liecina, ka šajā stāvā būs divas VIP palātas 200 kvadrātmetru platībā katra un telpas personālam.

Visi plāni vēlāk tajā pašā dienā no tīmekļa vietnes pazuda bez jebkādiem paskaidrojumiem, norāda "Reuters".

Kremļa īpašuma pārvaldības departamentā, kas atbild arī par Kremļa slimnīcu, aģentūrai komentārus nesniedza. Maskavas galvenais arhitekts Sergejs Kuzņecovs aicināja ar jautājumiem vērsties pie valsts arhitektūras koncerna "Mosprojekt". Savukārt tur aģentūrai atbildes līdz šim nav sniegtas.

Janvārī Kremļa īpašuma pārvaldības departamentā aģentūrai norādīja, ka būvējamās ēkas detalizēti plāni netiek atklāti, jo tas ir valsts noslēpums.

Jaunā bloka celtniecība ir daļa no plašākas programmas uzlabot Kremļa veselības aprūpes infrastruktūru. Īpašuma departamenta tēriņi veselības infrastruktūras celtniecībai un pārbūvei no 2012. līdz 2016. gadam ir pieaugusi par 200%, liecina oficiālie dati.

Tikmēr finansējums valsts nodrošinātajai veselības aprūpei parastajiem iedzīvotājiem ir audzis daudz lēnāk, atpaliekot no inflācijas, norāda "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!